Astronomët raportojnë për një ”tren” satelitësh në qiell

ROMË, 10 maj /ATSH-ANSA/ – Jo vetëm faza e dytë e raketës kineze ”March Long 5B”.

Në këto orë ka pamje të shumta të Starlinks, satelitëve të vegjël të lëshuar nga SpaceX të Elon Musk.

“Ekziston një tranzit mbresëlënës i një ‘treni’ të pashoqërueshëm të satelitëve”, vëren Paolo Volpini, i Unionit Italian të Astronomëve Amatorë (UAI).

“Në rrjetet sociale kemi parë shumë raporte të kalimeve satelitore Starlink, të vërejtura nga shumë vëzhgues të rastit”, shtoi ai.

”Duke marrë parasysh që satelitët Starlink janë lëshuar në grupe me 60, ato që janë vërejtur kohët e fundit janë satelitët Starlink 24 të lëshuar më 29 Prill dhe satelitët Starlink 25 të lëshuar më 4 maj. Me fjalë të tjera, në një mbrëmje të vetme të paktën 120 kanë kaluar në më pak se 10 minuta. Më vonë ata do të shpërndahen në orbita më të largëta”, theksoi Volpini.

Starlinks aktualisht në orbitë janë mbi 1 500 dhe projekti parashikon një total prej 12 000.

Një numër vërtet i madh, i cili ka ngritur vazhdimisht protestat e astronomëve dhe astronomëve amatorë: duke reflektuar dritën e Diellit, satelitët janë një element shqetësues për vëzhgimet e tyre.

Për disa kohë, Bashkimi Astronomik Ndërkombëtar ka filluar një hetim për pasojat e mundshme të kësaj mbipopullimi të orbitës, përmes Komisionit të tij për mbrojtjen e vendeve të vëzhgimit. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.