Çfarë është melanoma okulare?

ROMË, 31 korrik /ATSH/ – Një neoplazi e rrallë dhe shumë e rrezikshme për shëndetin dhe jetën e syve është melanoma okulare.

Çfarë është dhe a mund të lidhet me ekspozimin në diell?, shkruan pazienti.it.

Melanoma e syrit është një tumor malinj i kokërdhokut dhe është tumori më i shpeshtë malinj i syrit, edhe pse për fat të mirë nuk prek shumë njerëz.

Neoplazmat e syve janë, në fakt, sëmundje të rralla.

Nuk ka simptoma të veçanta, që prekin koroidin (tunikën e syrit) dhe retinën, pra muret e pasme të syrit; ajo manifestohet me simptoma vetëm kur melanoma e syrit vjen në një farë mënyre për të kompromentuar shikimin qendror dhe periferik.

Prania e tumorit vërehet gjatë një ekzaminimi të syrit ose kur tumori është në një fazë të avancuar. Nëse, sidoqoftë, është shumë afër makulës, e cila është zona e retinës që shërben për shikimin qendror, është e qartë se simptoma vizuale është më e hershme atje.

Mund të ketë një mjegullim të shikimit dhe shfaqjen e një skotome, e cila është një zonë gri ose e zezë në fushën e shikimit.

Kur flasim për melanoma në përgjithësi (siç është melanoma e lëkurës) i referohemi mbi të gjitha ekspozimit ndaj dritës së diellit dhe, në veçanti, rrezeve ultraviolet A dhe B.

Prandaj, ekspozimi ndaj diellit, i cili është faktori më i rëndësishëm i rrezikut për melanomën e lëkurës, është dyshuar gjithmonë edhe për melanomën e syrit, por asnjëherë nuk është vërtetuar me dëshmi shkencore.

Në çdo rast, kur ekspozohet në diell, syri duhet të jetë gjithmonë i mbrojtur.

Faktorë të tjerë të rrezikut mund të jenë pak përkatësia etnike, veçanërisht ata me lëkurë të ndritshme dhe sy të çelët (iris i lehtë), dhe një predispozitë të caktuar familjare.

Trajtimi mund të jetë radikal ose konservativ, gjithçka varet nga faza në të cilën ndodhet tumori.

Nëse tumori është shumë i avancuar, fatkeqësisht ai shkon të veprojë me enuklezimin e pjesës fillestare të nervit optik, i cili mund të jetë një mënyrë e përhapjes së tumorit.

Nëse nuk jeni në një fazë të avancuar, bëhet një terapi konservative, duke iu drejtuar qendrave shumë të specializuara.

Metoda më e përdorur është radioterapia; më pak invazive është ajo e bërë me protone të përshpejtuar, e cila kërkon një grup instrumentesh shumë komplekse.

Në raste të tjera, pllaka radioaktive gjithashtu mund të aplikohen, me operacion. Për fat të keq nuk ka asnjë kimioterapi për melanomën e syrit. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.