Investimet e huaja/ Nga 1 janari ulje të tatim fitimit në 5% për sektorin e automobilave

TIRANË, 19 nëntor/ATSH/ Ulja e tatimit mbi fitimin nga 15% në 5% për industrinë automotive synon të rrisë aftësinë e vendit për të tërhequr investime të huaja në këtë sektor, përmes stimujve tatimore.

Duke nisur nga 1 janari 2020, personat juridikë që ushtrojnë një aktivitet ekonomik në industrinë e automobilave do t’i nënshtrohen një tatimi prej 5% të fitimit.

Ndryshimet në ligjin për të ardhurat janë pjesë e Paketës Fiskale 2020.

Industria shqiptare e automobilave është e re dhe në fazat e saj të para, ndaj, është e vështirë të konkurrojë me kapacitetet dhe potencialin e sektorit rajonal të automobilave.

Për më tepër, vende si Maqedonia e Veriut dhe Serbia kanë një industri të mirëkrijuar automobilistike dhe tani ata përqendrohen në forcimin e ekspertizës së tyre dhe njohurive teknike.

Në kushte të tilla, stimujt fiskalë për industrinë e automobilave synojnë jo vetëm rritjen e konkurrencës së Shqipërisë në rajon, por edhe tërheqjen e më shumë investimeve në këtë sektori.

Ulja e taksave do të ndihmojë në krijimin e kushteve të favorshme për të përmirësuar më tej mjedisin e biznesit për sektorin shqiptar të automobilave. /a.gjonaj/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.