Robotët ”fermerë” përgatiten të zbresin në fushë

PIACENZA, 7 mars /ATSH-ANSA/ – Është një ekspert robotik në krasitjen e hardhisë që udhëheq robotët ”fermerë”, të cilët po përgatiten të marrin stafetën në fushë: kjo ndodh në laboratorin e ri të robotikës për bujqësinë, të përuruar në Piacenza nga Universiteti Katolik i Zemrës së Shenjtë së bashku me Institutin Italian të Teknologjisë (IIT), me synimin për ta bërë punën në sektorin agro-ushqimor më të sigurt dhe më të qëndrueshëm.

”Laboratori i përbashkët është rezultat i një marrëveshje midis enteve të lindura për të zhvilluar qasje inovative në shkencat bujqësore, ushqimore dhe mjedisore, me vëmendje të veçantë për zhvillimin e metodave të shpejta diagnostike molekulare, të materialeve të reja që vijnë nga nënproduktet agro-industria të ushqimit dhe sistemet robotike për monitorimin dhe menaxhimin e sistemeve të të korrave”, shpjegon Pier Sandro Cocconcelli, shefi i programit kërkimor për Universitetin Katolik.

“Futja e aplikacioneve robotike në sektorin e bujqësisë nënkupton nxitjen e rritjes së qëndrueshme të prodhimit bujqësor, duke ndihmuar në zgjidhjen e problemit të mungesës së fuqisë punëtore”, nënvizon Matteo Gatti, profesor i vreshtarisë dhe personi i kontaktit i laboratorit për Universitetin Katolik.

Një shembull i prekshëm është ai i prototipit për krasitjen robotike të hardhisë, i treguar gjatë përurimit dhe i zhvilluar si pjesë e projektit ”Vinum”./ /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.