Testet e koagulimit të gjakut: kur t’i bëni dhe cilat janë ato

BERLIN, 14 qershor /ATSH/ -Testet e koagulimit të gjakut janë të domosdoshme në vlerësimin e llojeve të mpiksjeve të cilat, nëse janë të tepërta, mund të çojnë në formimin e trombeve dhe embolive, shkruan faqja pazienti.it.

Si zhvillohet testimi?

Mjafton vetëm një mostër e thjeshtë gjaku, e rekomanduar për ata subjekte që duhet t’i nënshtrohen një operacioni, kontrolloni progresin e terapisë antikoagulante ose kur ka pasur ngjarje potencialisht të lidhura me çrregullime të mpiksjes, të tilla si shfaqja e mavijosjeve.

Por, cilat janë testet e mpiksjes?

Le të hyjmë në detaje, duke zbuluar se cilat janë testet e mpiksjes, duke mësuar kështu t’i lexojmë dhe interpretojmë ato megjithëse, mos harroni se roli i mjekut është thelbësor në leximin e një analize.

PT / Koha e protrombinës: Kjo provë mat se sa shpejt mpiksjen e gjakut. Protrombina është një proteinë e sekretuar nga mëlçia e cila, në rast gjakderdhjeje, shndërrohet në trombinë, për formimin e një mpiksje riparuese. Kjo “kohë” njihet gjithashtu si “faktori II”, matet në sekonda. Sa më pak kohë që i duhet gjakut për mpiksje, aq më i madh është rreziku i mpiksjeve të padëshiruara.

Koha PTT / Thromboplastin: përdoret për të hetuar efikasitetin e rrugës së brendshme dhe rrugës së zakonshme të koagulimit. Prandaj, PTT analizon funksionalitetin e faktorëve të koagulimit dhe sasinë e tyre. Sa më e lartë të jetë vlera PTT, aq më ngadalë mpiksjet e gjakut.

Fibrinogjeni: fibrinogjeni është një proteinë gjithmonë me origjinë nga mëlçia që ndërhyn në mekanizmin e mpiksjes. Në rast hemorragjie, lejon çlirimin e fibrinës. Dozimi i fibrinogjenit lejon të matet përqendrimi i fibrinogjenit qarkullues. Një vlerë më e ulët tregon se ka një kapacitet të zvogëluar të koagulimit dhe anasjelltas. /os/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.