Sporti një armë efektive kundër Parkinsonit

ROMË, 31 mars /ATSH-ANSA/ – Parkinsoni është një patologji neurodegjenerative, e përcaktuar nga vdekja progresive e qelizave nervore (neuronet) të vendosura në të ashtuquajturën substancë e zezë, një zonë e vogël e trurit e cila, përmes dopaminës neurotransmetuese, kontrollon lëvizjet e të gjithë trupit, shkruhet në faqen e internetit Il Giornale.it.

Të prekurit prodhojnë gjithnjë e më pak dopaminë dhe gradualisht humbasin kontrollin dhe rezultati është dridhje, ngurtësi dhe ngadalësi në lëvizje.

Ndërsa shkaqet nuk janë ende plotësisht të qarta në vend të kësaj ekzistojnë siguri në lidhje me veprimet e mundshme që do të zbatohen për të parandaluar dhe/ose ngadalësuar progresin e sëmundjes, para ndër të gjitha praktikat e aktivitetit fizik të vazhdueshëm.

Roli themelor i luajtur nga sporti në këtë kuptim ishte objekt krahasimi dhe diskutimi gjatë konferencës” Living the Parkinson”, e organizuar së fundmi nga Akademia Limpe-Dismov në Romë.

“Provat më të fundit shkencore tregojnë se ata që praktikojnë rregullisht aktivitet fizik kanë një rrezik 43% më të ulët të zhvillimit të sëmundjes Parkinson, ndërsa ata me parkinson, të cilët vazhdojnë të praktikojnë aktivitet fizik dhe sport jo vetëm që mbajnë një autonomi më të mirë me kalimin e kohës, por gjithashtu kanë një evolucion më të ngadaltë dhe më pak të paaftë krahasuar me ata që bëjnë një jetë pa aktivite”, theksoi Alfredo Berardelli, presidenti i kësaj akademie.

Shëndeti është një mall tepër i çmuar që duhet të ruhet për aq kohë sa të jetë e mundur.

Aktiviteti fizik, tani mbështetet nga të gjitha studimet shkencore, ju lejon të parandaloni ose ngadalësoni shumë sëmundje kronike.

Të mbetesh aktiv, duke favorizuar lëvizjen e trupit tuaj, është thelbësore për të përmbajtur aftësi të kufizuara në të gjitha moshat.

Sporti nuk është vetëm një mënyrë jetese, por edhe një ilaç i shkëlqyer për të përmirësuar jetën./ /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.