FOKUS – 10 pyetje për vaksinën antiCovid-19

LONDËR, 7 dhjetor /ATSH-ANSA/ – Në prag të fushatës së parë të vaksinimit Covid-19, e cila është e afërt në Britaninë e Madhe, bota shkencore vëren se ka ende shumë pikëpyetje të hapura.

Përgjigjet e tetë pyetjeve të para vijnë nga Giuseppe Remuzzi, drejtori i institutit farmakologjik italian, ”Mario Negri” dhe dy të fundit nga virologu i njohur, Stephen Griffin i Universitetit Britanik të Leedsit.

1) Pse Britania e Madhe është e para që fillon vaksinimet?

Britania e Madhe filloi të analizonte të dhënat mbi provat në qershor, duke filluar nga faza paraklinike dhe faza 1, deri te raportet e industrisë. Prandaj vendi ka bërë aq shumë përpjekje në terren sa është gati. Ishte një aktivitet emergjent që ai e menaxhoi në mënyrë të pavarur për shkak të Brexit.

2) Cili është ndryshimi midis aprovimit të vaksinës në SHBA dhe Evropë?

Organi rregullator amerikan, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vazhdon duke ekzaminuar të gjitha të dhënat e papërpunuara të siguruara nga industria për t’i vërtetuar ato, domethënë duke ekzaminuar mijëra faqe dokumentesh.

3) A nënkupton nxitimi i autorizimit kapërcimin e hapave?

Të punosh në rast urgjence nuk do të thotë të kapërcesh hapat: të gjitha fazat respektohen, por mund të bëhet më shpejt.

4) Pse prova e vaksinës ishte kaq e shpejtë?

Në thelb për dy arsye: nga njëra anë ne kemi teknologji shumë më të përparuara sesa ato të vetëm 20 viteve më parë, në kohën e vaksinës Sars 2003. Makineritë, teknologjitë, hartat gjenetike të virusit janë përparimet e shumta të vëna në dispozicion për kërkimin e vaksinave, me shumë fonde nga institucionet dhe shoqatat filantropike.

5) A do të kenë vaksinat efekte anësore?

Për pjesën më të madhe, vaksinat më të përparuara në teste nuk tregojnë ndonjë problem të veçantë, nga ethet në skuqje deri te dhimbjet e kokës dhe muskujt: të gjitha këto janë efekte kalimtare.

6) Pse vaksinohen të moshuarit pas mjekëve dhe infermierëve?

Të moshuarit janë popullsia më e brishtë dhe për t’u mbrojtur, si dhe më e thjeshta për t’u arritur. Sidoqoftë, një studim i fundit i kryer në Indi duhet të konsiderohet sipas të cilit të rinjtë e moshës 20 deri 35 vjeç janë fajtorët kryesorë të infeksioneve. Mjekët janë mbrojtësit dhe ata që përkujdesen për pacientët.

7) Sa zgjat imuniteti?

Ne nuk e dimë me siguri. Ne mund t’i referohemi përvojës së Sars dhe mendojmë midis 6 dhe 12 muajve.

8) A do të shmangin vaksinimin ata që janë shëruar?

Varet nga kush është kuruar nga çfarë: përgjigja e antitrupave është e ndryshme në lidhje me ashpërsinë e sëmundjes. Ata që e kanë pasur atë në formë të rëndë zakonisht kanë një prodhim më të madh të antitrupave dhe kanë një imunitet që zgjat më shumë.Bërja e këtij dallimi paraqet një problem organizativ dhe gjëja më e thjeshtë është vaksinimi i të gjithëve.

9) A e parandalon vaksinimi transmetimin e Covid-19?

”Askush nuk e ka provuar atë”, theksoi virologu Stephen Griffin i Universitetit Britanik të Leedsit.

“Kjo lë të hapur mundësinë që ata që janë vaksinuar të jenë të ndjeshëm ndaj një infeksioni asimptomatik”, shton ai.

10) A mund të shndërrohet virusi, duke anuluar veprimin e vaksinës?

”Për momentin, gjenoma e virusit SarsCoV2 duket të jetë mjaft e qëndrueshme. Megjithatë, ekziston mundësia që vaksinimi masiv mund të ushtrojë presion të fortë selektiv të aftë të shtyjë virusin të shndërrohet”, vëren Griffin. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.