BRUKSEL – Eurostat: Ekonomia e eurozonës rritje në T3 2021

BRUKSEL, 7 dhjetor /ATSH-DPA/- Ekonomia e eurozonës u zgjerua në përputhje me vlerësimet fillestare në tremujorin e tretë, e nxitur kryesisht nga shpenzimet e familjeve, sipas të dhënave të publikuara nga Eurostat.

Prodhimi i Brendshëm Bruto u rrit me një ritëm të qëndrueshëm prej 2.2 për qind në tremujorin e tretë, në përputhje me vlerësimin e mëparshëm të Eurostat. Vlerësimi për tremujorin e dytë është rishikuar nga 2.1%.

Në bazë vjetore, Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) u rrit me 3.9 për qind, në vend të zgjerimit prej 3.7 për qind të parashikuar më parë. Megjithatë, kjo ishte më e ngadaltë se rritja prej 14.4% e tremujorit të dytë.

‘’Me rastet e rritjes së Covid-19, qeveritë që shtrëngojnë kufizimet dhe problemet e furnizimit që kufizojnë prodhimin, ekonomia duket e vendosur për një tremujor të katërt shumë të dobët, theksoi Jack Allen-Reynolds, një ekonomist i ‘’Capital Economics’’.

Rritja e konsumit të familjeve u përmirësua në 4.1 për qind, nga 3.9 për qind. Ndërkohë, rritja e shpenzimeve publike ra në 0.3 për qind, nga 2.1 për qind.

Formimi i kapitalit fiks bruto, nga ana tjetër, u ul me 0.9 për qind, duke rikthyer një rritje prej 1.3 për qind në tremujorin e dytë.

Si eksportet ashtu edhe importet u rritën me ritme më të ngadalta në tremujorin e tretë. Dërgesat u rritën me 1.2% dhe importet me 0.7%.

Vlerësimet e Eurostat treguan se 161.0 milionë njerëz ishin të punësuar në tremujorin e tretë. Në lidhje me pandeminë Covid-19, punësimi ka mbetur 0,3 milionë nën nivelin e tremujorit të katërt 2019.

Numri i të punësuarve është rritur me 0,9 për qind radhazi dhe me 2,1 për qind njëqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Kombinimi i të dhënave të PBB-së dhe punësimit bën të mundur vlerësimin e produktivitetit të punës. Produktiviteti i bazuar te njerëzit u rrit 1.8 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Bazuar në orët e punës, produktiviteti u rrit me 0.8 për qind në vit.  /os/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.