COVID-19 – Cilat janë karakteristikat e variantit Omicron?

ROME, 6 dhjetor /ATSH/ – Këto ditë mbi të gjithë të tjerët mbizotëron lajmi për variantin e ri Omicron dhe rrezikun e mundshëm të tij. Në të njëjtën kohë, gara për vaksinat dhe dozat e treta po forcohet, për të krijuar një mburojë sa më të gjerë për popullsinë botërore, shkruan pazienti.it.

Varianti Omicron: cilat janë karakteristikat?

”Ky variant u raportua në Afrikën e Jugut më 24 nëntor. Rasti i parë i konfirmuar në mënyrë retrospektive daton në 9 nëntor, përsëri në Afrikën e Jugut. Analizat retrospektive zbuluan praninë e virusit në mostrat e pacientëve holandezë që datojnë në 19 dhe 23 nëntor, duke sugjeruar se virusi ishte tashmë jashtë Afrikës në kohën e identifikimit të tij”, theksoi doktor Maga.

”Deri më sot, disa dhjetëra raste janë identifikuar në vende të ndryshme. Karakteristika që e dallon është prania e shumë mutacioneve (32) në nivelin e proteinës Spike, së cilës i shtohen të tjera në rajone të tjera të gjenomit, për një total prej rreth 50 të identifikuar deri më tani” shtoi ai.

Pse u quajt “shqetësuese”?

‘Shumë nga mutacionet e pranishme në proteinën Spike nuk janë vërejtur kurrë në variante të tjera, kështu që është shumë e vështirë të parashikohet se çfarë efektesh mund të kenë në ngjitjen dhe aftësinë e antitrupave për t’u lidhur me proteinën Spike, duke bllokuar virusin. Megjithatë, ky variant gjithashtu paraqet mutacione të njohura tashmë në variante të tjera që lidhen me një transmetueshmëri të lartë dhe rezistencë të pjesshme ndaj përgjigjes imune” shtoi ai.

Duke analizuar situatën epidemike, varianti Omicron po përhapet me shpejtësi në Afrikën e Jugut, ka të ngjarë të jetë shumë ngjitës. Nga ana tjetër, deri tani rastet e zbuluara nuk kanë shfaqur simptoma serioze, duke çuar në hipotezën se pikërisht për shkak të numrit të madh të mutacioneve, ky lloj viral mund të jetë nga njëra anë shumë ngjitës, por nga ana tjetër të zbutet. në aftësinë e tij për të shkaktuar simptoma të rënda.

Megjithatë, në mungesë të të dhënave eksperimentale, OBSH e ka klasifikuar variantin Omicron si VOC për shkak të karakteristikave të tij të mundshme të ngjitjes së lartë dhe rezistencës imune.

Çfarë duhet të dini për të marrë një ide mbi rrezikun e këtij varianti?

Do të duhet të kryhen eksperimente për të kontrolluar fillimisht nëse antitrupat dhe qelizat T të pranishme te njerëzit e kuruar nga Covid-19 ose të vaksinuar janë në gjendje të neutralizojnë edhe këtë variant.

Përveç kësaj, do të jetë e nevojshme të monitorohen nga afër pacientët e infektuar për të kontrolluar ndonjë përkeqësim të sëmundjes dhe gjithashtu për të marrë një pamje të saktë të simptomave që lidhen me infeksionin. Së fundi, gjurmimi kapilar është thelbësor për të identifikuar rastet e reja dhe për të vlerësuar ngjitjen e virusit.

Do të duhen disa javë për të marrë indikacionet e para të caktuara. Për momentin, ka shumë pak raste në botë, pak më shumë se 100 prej të cilave 77 në Afrikën e Jugut, kështu që nuk ka asnjë justifikim për alarmizëm të tepruar apo edhe panik.

”E dimë që qarkullon, po e studiojmë, po e përmbajmë. E rëndësishme është të ruani vigjilencën maksimale”, shtoi Maga.

Përfundimi i ciklit të vaksinimit, qoftë edhe me dozën e tretë ku parashikohet, është edhe më i rëndësishëm sepse ngre ende mburojën e imunitetit ndaj virusit, duke përbërë edhe një barrierë ndaj variantit Omicron. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.