FOKUS – Rritja e çmimit të energjisë elektrike në Bosnje dhe Serbi deri në 135 për qind

LUBJANË, 12 tetor /ATSH/ – Kompanitë në Bosnje-Hercegovinë dhe Serbi kanë marrë njoftime nga furnizuesit e tyre se çmimi i energjisë elektrike do të rritet deri në 70-135 për qind, sipas https://balkangreenenergynews.com/.

Nëse çmimet e reja bëhen realitet, kompanitë do të duhet të ulin prodhimin, të pushojnë punëtorët dhe të rrisin çmimin e mallrave dhe shërbimeve që shesin në treg.

Rritja marramendëse e çmimeve të energjisë elektrike muajt e fundit ka përmbytur të gjithë Evropën dhe arsyet kryesore janë çmimet e emetimeve të CO2 dhe gazit natyror.

Çmimet në shkëmbimet e energjisë aktualisht variojnë nga 90 deri në 200 euro për MWh.

Në shkëmbimin e energjisë elektrike serbe SEEPEX, çmimi është rritur me gati 80% që nga fillimi i vitit dhe çmimi i ditës së parë qëndron në 174 EUR për MWh.

Kompanitë në rajon ndjenë goditjen e parë në qershor, por rritja e çmimit në shkëmbimet e energjisë vazhdoi, kështu që ishte vetëm çështje kohe kur do të përhapej përsëri në kontratat dypalëshe.

Në BH dhe Serbi, ndërmarrjet shtetërore ”Elektroprivreda BiH” (EPBiH) dhe ”Elektroprivreda Srbije” (EPS) janë furnizuesit kryesorë.

Në një intervistë për Balkan Green Energy News në gusht, kur rritja vjetore e çmimeve ishte tashmë rreth 60%, Dejan Stojçevski, shefi operativ i shkëmbimit të energjisë elektrike SEEPEX, paralajmëroi se bizneset që blejnë energji elektrike në tregun e lirë kanë arsye për shqetësim.

“Konsumatorët që kanë marrëveshje afatgjata për këtë vit dhe vitin e ardhshëm nuk do të preken nga rritja e çmimit, por ata që blejnë energji elektrike përmes kontratave afatshkurtra dhe në gjysmën e dytë të vitit për vitin pasardhës, do të përballen me probleme. Ata konsumatorë që lidhën marrëveshje për vitin e ardhshëm në mars ose prill të këtij viti nuk preken sepse çmimi në atë kohë ishte rreth 60 euro”, tha Stojçevski.

Pyetja tani është se si ose nëse qeveritë do të reagojnë.

Një taksë është futur tashmë në Spanjë për të siguruar fonde për të ndihmuar konsumatorët.

Bullgaria ka propozuar masa për kompanitë, ndërsa një plan i ngjashëm është në proces në Rumani./ a.jor.

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.