Denaj: 8006 subjekte u fiskalizuan në një javë

TIRANË, 21 korrik/ATSH/ Nga 1 korriku nisi zbatimin faza e dytë e Fiskalizimit, që përfshin transaksionet pa para në dorë ndërmjet bizneseve (B2B). Tashmë këto biznese duhet të lëshojnë vetëm fatura elektronike. Referuar të dhënave të administratës tatimore, numri i tatimpaguesve të cilët pritet të hyjnë në procesin e Fiskalizimit më 1 korrik është rreth 34.000.

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj bëri të ditur se nga data 12 deri më 18 korrik u fiskalizuan mbi 8 mijë subjekteve, ndërsa mbi 7.2 milionë fatura të fiskalizuara që nga fillimi i procesit, në janar të këtij viti.

“Artani, një prej kontabilistëve të qytetit të Durrësit, prej disa muajsh ka nisur të zbatojë procesin e fiskalizimit. Përdor zgjidhje softuerike për faturimet Biznes me Biznes që realizon. Një lehtësi kjo për mbarëvajtjen e zyrës që drejton. 8006 subjekte u fiskalizuan nga datat 12-18 korrik. Sjellim në vëmendje se për transaksionet Biznes-Konsumator zbatimi nis nga data 1 shtator”, u shpreh ajo.

Fiskalizimi është reforma më e rëndësishme që Administrata Tatimore ka ndërmarrë në këto 10 vitet e fundit. Administrata Tatimore thotë se qasja ndaj bizneseve do të jetë jopenalizuese deri më 1 janar 2022, por kjo nuk do të thotë që biznesi duhet të mos përmbushë detyrimet e veta për të qenë në rregull me kërkesat e Fiskalizimit.

Bizneset duhet të kenë përmbushur kërkesat minimale të Fiskalizimit, të tilla si pajisja me certifikatë elektronike, të kenë regjistruar të dhënat e veta në Self-Care, të jenë pajisur me një soft për të lëshuar faturat.

Nëse subjektet do të kenë problematika në kuptueshmërinë e ligjit, në procedurat e tyre të brendshme të lëshimit të faturave, Administrata Tatimore thotë se do të jetë aty për t’i ndihmuar, në mënyrë që këto problematika të tejkalohen dhe pa pasur një qasje penalizuese.

Që prej janarit të këtij viti bizneset që lëshojnë fatura me institucionet shtetërore kanë qenë të detyruara të përdorin sistemin e ri të faturës elektronike. Ndërsa më datë 1 shtator 2021 do të nisë për transaksionet me para në dorë nga tatimpaguesit, ose siç njihet ndryshe B2C.

/r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.