Koloseu i Romës pëson ndryshime, pajiset me një dysheme të lëvizshme

ROMË, 3 maj /ATSH-AFP/ – Ministria italiane e Kulturës ka miratuar një projekt për rikonstruksionin e dyshemesë së arenës antike të luftës duke përdorur shtresë prej druri, për t’u dhënë vizitorëve mundësinë që të qëndrojnë aty ku dikur gladiatorët luftuan.

Punimet do të fillojnë në fund të vitit, për një hapje për publikun në 2023.

Në fund të vitit 2020, Ministria italiane e Kulturës nisi një thirrje për tenderë për të siguruar një dysheme të lëvizshme në qendër të Koloseut.

Institucioni dha vendimin e tij në favor të një kompanie milaneze dhe projektit të tij të pllakave të lëvizshme prej druri me ajrosje natyrore të pasazheve nëntokësore, të cilat në atë kohë strehonin lojërat e cirkut të kafshëve të egra dhe skllevërve. Një zgjedhje që do të mundësojë për vizitorët të ecin aty nga viti 2023.

“Bëhet fjalë për një hap tjetër përpara drejt ristrukturimit të arenës, një projekt ambicioz që do të ndihmojë në ruajtjen e strukturave arkeologjike duke rikuperuar imazhin origjinal të Koloseut dhe krakteristikën e tij të makinës komplekse skenike”, theksoi ministri i Kulturës, Dario Franceschini.

Ai dëshiron të lejojë vizitorët të admirojnë simbolin monument të Italisë nga qendra e arenës, siç mund të bëhej në fund të viteve 1800./ /ec/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.