Psikopandemia, gratë dhe të rinjtë më të prekur

ROMË, 2 maj /ATSH-ANSA/ – Perceptimi i një rritjeje në fenomenet e çrregullimeve mendore pak a shumë serioze të regjistruara në botë gjatë vitit të fundit po bëhet gjithnjë e më alarmuese, në thelb për shkak të pasojave të urgjencës COVID-19,  veçanërisht midis më të rinjve: një “pandemi psikiatrike” e vërtetë, siç është përcaktuar nga disa ekspertë.

Sipas një studimi të kryer nga Angelo Azzurro Onlus, një shoqatë e angazhuar për vite me radhë në projekte të ndihmës dhe ndërgjegjësimit ad hoc, ekzistojnë dy shkaqe kryesore të kësaj tendence: izolimi i detyruar nga jeta shoqërore për shkak të bllokimeve të ndryshme dhe masat paraprake dhe vështirësitë ekonomike.

“Të rinjtë, gratë, të papunët, por edhe një pjesë e papërfillshme e punëtorëve të detyruar të kryejnë biznesin e tyre nëpërmjet punës inteligjente, janë kategoritë që kanë shfaqur çrregullimet më të rëndësishme psikiatrike”, shpjegoi psikiatrja Stefania Calapai, presidente e OJQ-së italiane.

Përveç depresionit, ngrënies dhe çrregullimeve të gjumit, studimi zbuloi një rritje të dukshme të çrregullimeve në lidhje me aktivitetet njohëse, të tilla si ato të vëmendjes dhe kujtesës, me aftësi të dobët për t’u përqendruar, sidomos mes djemve adoleshentë, ku është parë një rritje e përpjekjeve për vetëvrasje dhe fenomeneve serioze të vetëdëmtimit.

“Psikopandemia” gjithashtu ka theksuar pabarazitë e forta gjinore: në të gjithë botën gratë duket se kanë vuajtur ndikimin më të rëndë të kësaj krize të thellë shëndetësore dhe socio-ekonomike./ /ervo/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.