RUMANI – Ish-kryeministri Calin Popescu-Tariceanu nën akuzë për korrupsion

BUKURESHT, 3 mars /ATSH-Agerpres/ – Ish-presidenti i Senatit dhe ish-kryeministri i Rumanisë (2005-2008), Calin Popescu-Tariceanu, u procedua nga prokurorët e Drejtorisë Kombëtare të Antikorrupsionit (DNA) me akuzën për mitmarrje me vlerë 800 000 dollarë.

Sipas njoftimit të DNA-së, prokurorët së bashku me Drejtorinë Kombëtare të Antikorrupsionit urdhëruan ndjekjen penale të Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, kryeministër i qeverisë rumune në kohën e veprës penale për krimin e ryshfetit.

“Në cilësinë e lartpërmendur, Calin Popescu-Tariceanu ka pretenduar (gjatë vitit 2007) dhe ka marrë (gjatë vitit 2008) indirekt nga përfaqësuesit e një kompanie austriake, përfitime materiale në shumën 800 000 dollarë amerikanë, në formën e pagesave për shërbime këshillimi, në këmbim të ushtrimit të detyrave të saj, në një mënyrë të tillë që të miratojë një sërë vendimesh të favorshme për kompaninë, përkatësisht vendimet e qeverisë 199/2008, 634/2008, 1193/2008 dhe 1451 / 2008”, thanë prokurorët antikorrupsion në aktakuzë.

“Akti i kryeministrit Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu për të kërkuar përfitime materiale është kryer, ndërmjet prillit dhe majit 2007, indirekt, përmes një biznesmeni (i dërguar në gjyq në 2019 për bashkëpunim në marrjen e ryshfetit), i cili pretendohet se kërkoi në emër të kryeministrit një komision prej 10 % të vlerës së akteve shtesë/pagesa për një kontratë tregtare të kryer nga kompania austriake, në këmbim të miratimit të vendimeve qeveritare që do ta lejonin këtë, sipas interesave të kompanisë”, shtuan ata.

“Marrja e ryshfetit nga Anton Popescu-Tariceanu, gjatë vitit 2008, u krye nga dy veprime: më 7 nëntor 2008 marrja e shumës prej 500 000 dollarësh dhe më 25 nëntor 2008 marrja e shumës prej 300 000 dollarësh”, vazhduan hetuesit.

Prokurorët e DNA-së thonë se shuma totale prej 800 000 dollarësh, që përfaqëson komisionin e paguar nga përfaqësuesit e firmës austriake, përmes kompanive jashtë vendit, është përdorur për përfitimet e një personaliteti, për të mbuluar shpenzimet e fushatës zgjedhore, duke u transferuar në një kompani këshillimi.

Për të konfiskuar objektin e veprës së mitmarrjes, u urdhërua një konfiskim i sigurimit paraprak në pasurinë e paluajtshme që i përkiste Popescu-Tariceanu deri në shumën prej 800 000 dollarësh, ekuivalente me 3 204 640 lei, sipas prokurorëve të DNA-së.

Dosja penale u dërgua për gjykim në Gjykatën e Lartë të Kasacionit dhe Drejtësisë me propozimin për të ruajtur masat paraprake./ /ervo/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.