BRUKSEL – Këshilla e juristëve europiane: Çdo shtet i BE-së mund të padisë Facebook

BRUKSEL, 13 janar /ATSH-DPA/ – Autoritetet e mbrojtjes së të dhënave në të gjitha vendet e Bashkimit Europian (BE) mund të iniciojnë proces për shkelje të të dhënave private kundër Facebook edhe nëse kompania është e vendosur në Irlandë, këshilloi avokati i përgjithshëm i Gjykatës Europiane të Drejtësisë, Michal Bobek.

”Në rastin e Facebook, autoriteti i mbrojtjes së të dhënave të Irlandës është përgjegjës në radhë të parë për ndjekjen e procedurave për shkelje të ligjit të BE-së për mbrojtjen e të dhënave”, sugjeroi Bobek.

Gjithashtu edhe në shpjegimin ligjor theksohet se “autoriteti kryesor i mbrojtjes së të dhënave nuk mund të konsiderohet si zbatuesi i vetëm i GDPR në situata ndërkufitare dhe duhet të bashkëpunojë ngushtë me autoritetet e tjera të mbrojtjes së të dhënave në fjalë”.

Kjo nënkupton se çdo autoritet përkatës i ndonjë vendi të BE-së mund të sfidojë Facebook ose kompani të tjera për mosrespektimin e Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të BE (GDPR) nëse qytetarët ose entitetet e tyre janë të shqetësuar.

Në vitin 2015, Belgjika filloi një procedurë kundër Facebook për aplikimin e “cookies” të autorizuara në profilet e përdoruesve belg.

Duke qenë selia në Irlandë, Facebook argumentoi se vetëm autoriteti i mbrojtjes së të dhënave të vendit është ai që mund të bënte ankesa të tilla.   /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.