Tërmeti dhe pandemia/ FMN: Autoritetet shqiptare iu përgjigjën menjëherë goditjeve, u ruajt stabiliteti makroekonomik dhe financiar

TIRANË, 30 nëtor/ATSH/ Fondi Monetar Ndërkombëtar përgëzoi autoritetet shqiptare për ruajtjen e stabilitetit makroekonomik dhe financiar deri më tani, dhe mirëpritën përgjigjet e tyre për të mbështetur jetët dhe jetesën në përgjigje të tërmetit të nëntorit 2019 dhe pandemisë COVID-19.

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) përfundoi rishikimin e parë të monitorimit pas programit me Shqipërinë në 23 nëntor.

Në deklaratën e publikuar nga FMN, thuhet se Shqipëria u prek nga dy goditje, tërmeti i 26 nëntorit dhe pandemia e COVID-19, por autoritetet iu përgjigjën menjëherë goditjeve dhe stabiliteti makroekonomik dhe financiar deri më tani janë ruajtur.

“Shqipëria vazhdon të preket rëndë nga pasojat e tërmetit dhe pandemisë. Autoritetet iu përgjigjën menjëherë goditjeve dhe stabiliteti makroekonomik dhe financiar deri më tani janë ruajtur. Ekonomia pritet të tkurret me 7½ për qind në 2020 dhe të rimëkëmbet gradualisht në 2021-22 ndërsa goditjet ulen dhe shpenzimet e rindërtimit rriten. Inflacioni pritet të mbetet i ulët para se të konvergojë në objektivin 3 për qind për periudhën afatmesme. Deficiti i llogarisë korente parashikohet të zgjerohet në më shumë se 10% të PBB-së në 2020”, thuhet në deklaratë.

FMN përgëzon autoritetet shqiptare për ruajtjen e stabilitetit makroekonomik dhe financiar deri më tani, dhe mirëpritën përgjigjet e tyre për të mbështetur jetët dhe jetesën në përgjigje të tërmetit të nëntorit 2019 dhe pandemisë COVID-19.

“Kapaciteti i Shqipërisë për të ripaguar Fondin është i mjaftueshëm, me një mbulesë të konsiderueshme rezerve dhe kurs fleksibël të këmbimit si amortizues të rëndësishëm. Sidoqoftë, rreziqet që vijnë nga pandemia, deficitet fiskale dhe borxhi publik, dobësitë në menaxhimin e financave publike dhe një nivel relativisht i lartë i huave me probleme (NPL) dhe euroizimi, janë rritur. Për më tepër, pasiguri të konsiderueshme dhe rreziqe të dobëta rrethojnë rimëkëmbjen e parashikuar për 2021-22. Në këtë kontekst, ekspertët  rekomanduan që autoritetet të jenë të gatshme të marrin masa të mëtejshme për të ruajtur stabilitetin makroekonomik dhe financiar”, citohet deklarata. Në deklaratë, FMN thekson se mbështetja për ekonominë duhet të vazhdojë në 2021, por duhet të jetë e përkohshme dhe e synuar, subjekt i transparencës dhe llogaridhënies.

Drejtorët Ekzekutivë u kërkuan autoriteteve të rregullojnë sa më shpejt të jetë e mundur masat e jashtëzakonshme në menaxhimin e financave publike (MFP) të marra gjatë emergjencës dhe t’i nënshtrojnë fondet e rindërtimit kontrolleve adekuate të MFP.

“Ekspertët rekomanduan që rritja ciklike e të ardhurave të përdoret për të arritur një reduktim më të madh të deficitit në 2021. Drejtorët Ekzekutivë përshëndetën ndryshimin e fundit në rregullat fiskale. Adresimi i dobësive strukturore në financat publike mund të mbështesë më mirë investimet në kapital njerëzor dhe fizik. Një strategji e shëndoshë e të ardhurave afatmesme duhet të miratohet dhe zbatohet pa vonesa të mëtejshme. Duhet të shmangen ndryshimet e shpeshta, ad hoc të politikave tatimore dhe skemat e amnistisë tatimore”, citohet deklarata.

Drejtorët nënvizuan nevojën për të ruajtur stabilitetin financiar. Ata rekomanduan që mbikëqyrësit të monitorojnë nga afër dhe të menaxhojnë me kujdes rreziqet, përfshirë udhëzimet për ristrukturimin e portofoleve të kredisë.

FMN mbështet mbajtjen e kufizimeve në shpërndarjen e dividentit për të mbrojtur pozicionet e kapitalit të bankave.

Shqipëria ka përfituar nga ndihma emergjente financiare e FMN-së rreth 190.5 milionë dollarë amerikanë, e disbursuar nën Instrumentin e Financimit të Shpejtë në prill 2020. /r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.