Puna nga shtëpia ka sjellë çrregullime të traktit vokal

DUBLIN, 27 nëntor /ATSH-ANSA/ – Me përhapjen e teleworking-ut (punës nga shtëpia) si rezultat i pandemisë, ka pasur një rritje në rastet e çrregullimeve të traktit vokal të tilla si dysphonia (vështirësia në prodhimin e një zëri normal) dhe probleme të tjera të traktit vokal të tilla si tharje të fytit, sipas një studim nga ”Trinity College” në Dublin dhe botuar në gazetën ”Journal of Voice”.

Ky fenomen ka të ngjarë të ketë lidhje me përdorimin masiv të telefonave dhe video-konferencat për të punuar në distancë dhe për të komunikuar me kolegët.

Studimi përfshiu 1 575 persona që iu nënshtruan pyetësorëve ”ad hoc” për të vlerësuar cilësinë e zërit të tyre, praninë e sëmundjes dhe shqetësimit të traktit vokal siç është tharja e fytit.

Ekspertët kanë parë se problemet e traktit vokal u rritën gjatë bllokimit, veçanërisht midis atyre që filluan të punojnë nga shtëpia.

Sipas autorit Ciarán Kenny “studimi tregon rëndësinë e punëdhënësve që marrin në konsideratë marrjen e masave specifike (të tilla si trajnimi për punonjësit) për të kufizuar rrezikun e problemeve tek të folurit duke punuar në distancë, veçanërisht nëse puna nga shtëpia duhet të bëhet standard edhe pas COVID-19”./  /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.