Qumështin me mjaltë pije gjithmonë me masë, pa e tepruar

ROMË, 23 nëntor /ATSH/ – Me mbërritjen e sezonit të ftohtë, është e domosdoshme që, para se të shkoni për të fjetur, një gotë qumësht i ngrohtë me mjaltë nuk është vetëm një kurë, por edhe një ilaç për shëndetin, sipas vanityfair.it.

Përveç që kanë një efekt qetësues, këta dy përbërës janë studiuar për vetitë e tyre qetësuese dhe shpesh përdoren si një ilaç natyral për të trajtuar sëmundje të shumta.

Më poshtë, do të gjeni të gjitha përfitimet që ky ”ilaç” mund të sjellë për shëndetin tonë… por edhe disa kundër indikacione.

Prandaj, është më mirë të moderoni marrjen e tij dhe të shijoni këtë kombinim si pjesë e një diete të ekuilibruar.

Heq dhimbjen e fytit

Sapo të shihen simptomat e para të ftohjes, përdorni qumësht dhe mjaltë. Dy lugë mjaltë të tretur në një filxhan qumësht të nxehtë janë të mjaftueshme për të lehtësuar dhimbjen e fytit, shoqëruar me kollë. Kjo është për shkak të vetive të njohura antiinflamatore dhe antibakteriale të mjaltit, të cilat e bëjnë atë një aleat të çmuar të sistemit imunitar, veçanërisht në dimër.

Mund të përmirësojë cilësinë e gjumit

Shumë njerëz pinë një gotë qumësht të ngrohtë me mjaltë pak para se të shkojnë në shtrat për të ndihmuar në një cilësi më të mirë të gjumit, një zakon që bazohet gjithashtu në kërkime shkencore.

Në fakt, një studim i 68 personave të pranuar në spital për sëmundje të zemrës zbuloi se pirja e qumështit dhe mjaltit dy herë në ditë për tre ditë rresht mund të përmirësojë cilësinë e përgjithshme të gjumit. Për më tepër, disa studime kanë treguar, megjithatë, se si qumështi ashtu edhe mjalti mund të përmirësojnë gjumin edhe kur përdoren veçmas.

Për shembull, një studim tregoi se konsumimi i 10 gramëve, ose rreth 1/2 lugë gjelle mjaltë 30 minuta para gjumit, përmirësoi cilësinë e gjumit dhe uli kollën e natës në 300 fëmijë me infeksione të frymëmarrjes.

Në mënyrë të ngjashme, një studim i 421 të moshuarve tregoi se ata që konsumonin rregullisht qumësht ose produkte qumështi kishin më pak të ngjarë të kishin vështirësi për të fjetur.

Forcon strukturën e kockave

Qumështi është një burim i shkëlqyeshëm i kalciumit, një lëndë ushqyese e rëndësishme që luan një rol kryesor në shëndetin e kockave. Disa studime sugjerojnë që pirja e qumështit mund të përmirësojë dendësinë minerale të kockave, e cila mund të lidhet me një rrezik më të ulët të osteoporozës dhe frakturave. Kombinimi i qumështit me mjaltë mund të rrisë më tej këto përfitime në favor të sistemit skeletor.

Në fakt, një përmbledhje raportoi se mjalti mund të ndihmonte në mbrojtjen e shëndetit të kockave falë vetive të tij antioksiduese dhe antiinflamatore. Një rishikim tjetër i nëntë studimeve tregoi se plotësimi me mjaltë mund të zvogëlojë disa nga efektet negative që lidhen me ushtrimet duke forcuar strukturën e kockave.

Mund të promovojë shëndetin e zemrës

Një studim tregoi se qumështi ngre nivelet e kolesterolit HDL (i mirë), i cili mund të ndihmojë në pastrimin e pllakave nga arteriet për të mbrojtur nga sëmundjet e zemrës. Sidoqoftë, kjo u gjet vetëm për qumështin e plotë, jo për qumështin e skremuar. Është gjithashtu i pasur me kalium, një lëndë ushqyese thelbësore që mund të ndihmojë në uljen e niveleve të presionit të gjakut.

Sa i përket mjaltit, megjithatë, studimet tregojnë se ai mund të ndihmojë në uljen e niveleve të triglicerideve, kolesterolit total dhe kolesterolit LDL (të keq), të gjithë faktorët e rrezikut për sëmundjen e zemrës. Në nivelin e gjakut, është njohur që mund të ndihmojë në uljen e shënuesve të ndryshëm të inflamacionit, të cilat mund të kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes së zemrës.

Disa kundërindikacione të qumështit dhe mjaltit

Megjithëse qumështi dhe mjalti mund të ofrojnë përfitime të ndryshme shëndetësore, ka disa kundërindikacione që duhen marrë parasysh.

Për fillestarët, qumështi i lopës mund të mos jetë i duhuri për ju nëse jeni intolerantë ndaj laktozës, ndiqni një dietë pa qumësht ose nëse jeni alergjik ndaj qumështit.

Konsumi i produkteve të qumështit mund të lidhet gjithashtu me një rrezik më të lartë të çrregullimeve të caktuara të lëkurës, duke përfshirë aknet dhe ekzemën.

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani në mend se edhe pse mjalti ka veti të shëndetshme, ai është i pasur me sheqer dhe kalori. Prandaj, konsumi i tij i lartë mund të kontribuojë në shtim në peshë, sëmundje të zemrës, diabet dhe probleme të mëlçisë.

Mjalti nuk është gjithashtu i përshtatshëm për fëmijët nën moshën 12 muajsh, pasi përmban baktere që mund të çojnë në botulizëm të foshnjave.

Për më tepër, ngrohja e mjaltit në temperatura të larta mund të rrisë formimin e hidroksimetilfurfurales (HMF), një përbërës që rezulton nga dehidrimi i fruktozës, i cili mund të ketë efekte të dëmshme shëndetësore kur konsumohet në sasi të mëdha.    /os/

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.