NYT: Pse fëmijët kanë më pak të ngjarë se të rriturit të preken nga Covid-19?

LONDËR, 12 nëntor /ATSH/ – Është një enigmë e madhe pandemike kjo.

Pse fëmijët kanë më pak të ngjarë se të rriturit të preken me koronavirusin e ri dhe nëse janë të infektuar pse ka më pak të ngjarë të sëmuren?

Kjo është pyetja e ngritur në një studim të botuar në revistën ”Science”, nga studiuesit e institutit ”Francis Crick” në Londër, shkruan gazeta ”New York Times”.

Një arsye e mundshme mund të jetë se shumë fëmijë tashmë kanë antitrupa ndaj koronaviruseve të tjera.

Rreth një në pesë nga ftohjet që mundojnë fëmijët shkaktohen nga viruse në këtë familje.

Antitrupat ndaj këtyre viruseve gjithashtu mund të bllokojnë SARS-CoV-2, koronavirusin e ri që po shkakton pandeminë.

Një tjetër studim i udhëhequr nga George Kassiotis, i cili kryeson Laboratorin e Imunologjisë Retrovirale në institut, raporton se mesatarisht vetëm 5% e të rriturve kishin këto antitrupa, por edhe 43% e fëmijëve, pra jo të gjithë fëmijët.

Stephen J. Elledge, profesor i gjenetikës në shkollën mjekësore të Harvardit dhe spitalin  ”Brigamit & Grave”, pati një përgjigje të ngjashme.

Ai dhe të tjerët zbuluan se shumë njerëz kanë antitrupa ndaj ftohjes së zakonshme të shkaktuar nga koronaviruset e tjera, dhe në studimet laboratorike, këto antitrupa bllokojnë gjithashtu koronavirusin e ri.

Në muajin mars, kur pandemia sapo kishte filluar, Kassiotis dhe kolegët e tij vendosën të zhvillonin një test shumë të ndjeshëm të antitrupave.

Për ta vlerësuar atë, ata ekzaminuan mostrat e gjakut të marra para pandemisë nga më shumë se 300 të rritur dhe 48 fëmijë dhe adoleshentë, duke i krahasuar ato me mostrat e më shumë se 170 personave që ishin infektuar me koronavirusin e ri.

Shkencëtarët prisnin që mostrat e marra para pandemisë nuk do të përmbanin antitrupa për të sulmuar koronavirusin e ri.

Këto do të ishin kontrollet e provave që shkencëtarët po zhvillonin.

Në vend të kësaj, ata zbuluan se shumë fëmijë dhe disa të rritur mbartnin një antitrup të veçantë që mund të parandalojë që koronaviruset të hyjnë në qeliza.

Ky antitrup shpëton fëmijët nga koronaviruset. /os/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.