Kalo: Të mos fiksohemi vetëm pas COVID-19, ka shumë infeksione të tjera që nuk duhen lënë në harresë

TIRANË, 27 korrik/ATSH/ Mjeku i njohur infeksionist, Tritan Kalo, ka publikuar sot disa pamje nga disa infeksione mjaft të rrezikshme të stinës së nxehtë të verës, të cilat thekson ai, nuk duhen lënë në harresë për shkak të koronavirusit.

Mjeku Kalo rendit një nga një të gjitha këto infeksione, që kanë ekzistuar edhe para koronavirusit, dhe që janë mjaft të rrezikshme, por që aktualisht vëmendja njerëzore është fokusuar vetëm te COVID-19.

“Çfarë mundet të fshihet në hijen e infeksionit nga Sars-Cov2/Covid-19. Fiksimi pas rrezikut të përhapjes dhe infektimit nga Sars-Cov2, ka lënë në hije dhe ka zbehur mprehtësinë klinike dhe epidemiologjike kërkuese dhe diagnostikuese, të një sërë infeksionesh të cilat janë të shumtë dhe bashkëshoqërojnë këto muaj të nxehtë të verës temperatura mbi 37 gradë celsius, këputshmëria/asthenia, gërvishjet e fytit apo dhimbjet e tij, një kollë e lehtë, skuqje apo kruarje të syve, dhimbje barku e ndonjëherë të shoqëruar me të vjella ose të dala diareike, dalje në lëkurën e trupit por sidomos të këmbëve të elementëve imitues të një infeksioni mykotikë apo ekzantematikë etj., menjëherë e adresojnë vëmendjen tonë si publik i gjërë dhe si profesionistë, kryesisht vetëm e vetëm ndaj infeksionit Sars-Cov2/Covid-19”, thekson ai.

“Po gabojmë, po mbi diagnostikojmë raste me këtë infeksion dhe po nënvlerësojmë faktin se kjo stinë kurdoherë është shoqëruar me infeksione të shumta febrile apo jo. Tonsilitet virale në shumicën e tyre por edhe bakterialë në jo më pak se në 30% të rasteve, janë një dukuri e shpeshtë në këtë stinë të vitit”, shton ai.

“Faringitet virale, bakteriale por edhe nga qëndrimi në mjedise me ajër te kondicionuar janë po ashtu mjaft të shpeshta. Trakeobronkitet virale apo bakteriale jo kovidiane nuk u zhdukën paprtitmas. Pneumonitë akute komunitare bakteriale dhe virale, por që klinikisht dhe imazherikisht kanë një ngjashmëri të madhe më Sars-Cov2/Covid-19, edhe ato tashmë u “fagocituan”/gllabëruan nga virusi sëmundjeshkaktues e jetëmarrës Sars-Cov2/ Covid-19”, thekson Kalo.

“Lëndimet pulmonare alergjike në klinikë dhe në imazheri të ngashme me Covid-19, janë këtu dhe duhet të mirën parasysh kur pyesim të sëmurët për historikun e shkuar dhe të tanishëm të sëmundjes së tyre. “Gripi” i stomakut apo i zorrëve, kryesisht të shkaktuara nga enteroviruse të ndryshme, bakterie si salmonelat apo parazitë si xhardia, të mos harojmë se nuk janë sëmundje që mundet të fshihen me një të rënë lapsi nga lista e sëmundjve të kësaj stine, sepse tashmë kemi vetëm e vetëm SARS-COV2/COVID-19. Po “Ethja 3-4 ditore” apo sikundër njihet ajo edhe si “Gripi i verës”, mos u pensionua nga Covid-19. Sëmundjet mykotike të lëkurës pas frekuentimit të ujrave të lumenjve, liqeneve, pishinave apo të detit, a duhet detyrimisht për “elegancë diagnostike” ti mvishen tani Covid-19”, nënvizon Kalo.

“Skuqja e syve e shoqëruar me ethe dhe dalje të gjëndrave limfatike para ose pas veshit (Syndroma okulo-glndulare) me origjinë virale, pikërisht pas frekuentimit të mjediseve të mësipërme, edhe ato tashmë shkaktohen vetëm e vetëm nga Covid-19. Celulitet bakterialë a janë ende të pranishme në klinikë? Infeksionet e vëndeve të pickimit nga insektë të ndryshëm, kur u bë kohë që nuk bëhet dezinsektim i duhur masiv dhe cilësor i mjediseve tona, enjtjet e dhimbshme pseudo-paralaziuese pas kontaktit me “peshkun e rërës”, a ekzistojnë vallë ato apo jo?”, vëren ai.

“Po Ethja Typhoide, tifoja e zorrëve sikundër e njeh këtë sëmundje më shpesh populli, me këto kushte higjene dhe kontrolli të dyshimtë të bartshmërisë së S. typhi nga ushqim-bërësit apo ushqim-shpërndarësit, edhe ajo nuk ekziston më. Ekzantemat e ndryshme virale dhe poststreptokoksike, a dolën edhe ato vallë në pension?”, shprehet Kalo.

Mjeku thekson se, “lista e rikujtesës së infeksioneve stinore është edhe shumë më e gjatë…ndaj kolegë dhe ju publik i gjërë, ju lutem të mos fiksoheni vetëm e vetëm pas Infeksionit nga Sars-Cov2/Covid-19″.

/gj.mima//r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.