COVID-19/ Kalo: Shqipëria në parametra optimalë, të vijojmë respektimin e rregullave me hapjen graduale

TIRANË, 7 maj /ATSH/ Mjeku infeksionist Tritan Kalo në takimin virtual të Komitetit Teknik të Shëndetësisë së ngritur me qëllim në situatës së krijuar nga COVID, u shpreh se vendi ynë ndodhet në parametra optimalë të evolucionit të sëmundjes, situatë kjo që mund të ruhet nëse vijojnë të respektohen rregullat.

“Në opinionin tim si mjek infeksionist, por edhe si pjesë përbërëse e Komitetit, fatmirësisht jemi në një stad kur falë përkujdesjes që është bërë dhe duke respektuar maksimalisht 7 elementë , si sjellja në mjedisin, familjar, sjellja në mjedisin publik, distancimin fizik, përdorimin e maskave në fashat orare të lejueshme, higjiena individuale, kolektive, ajrimi, ushqimi, aktiviteti fizik ka bërë që të jemi sot në parametra optimale të evolucionit të sëmundjes”, tha ai.

Me hapjen graduale, sipas Kalos, duhet vijuar me respektimin e masave për sa kohë që do të na duhet të bashkëjetojmë me virusin.

“Ç’ka është tejet e rëndësishme, me hapjen graduale që do të vijojë përsëri, ajo që mua më brengos mua si specialist është që të mos heqim dorë nga këto premisa të mirë të sjelljes ndaj vetes dhe mjedisit që punojmë dhe jetojmë por ti respektojmë ato në vijimësi duke bindur vetveten që tashmë do të jetojmë me një kohë ku rreth nesh do të ketë COVID sikundër ka edhe infeksione të tjera respiratore që janë me dhjetëra. Tashmë ekzistojnë dhe do të shtohen më shumë me hapjen e stinës së vjeshtës dhe nëse do të bindemi dhe vijojmë në këtë rrugë, do të jemi në situatë optimale.

Sipas Kalos, “përmes kësaj rruge mund të mundësohet që Shqipëria të mbetet në nivelin e vendeve që menaxhojnë si duhet një epidemi të kësaj natyre. Shtimi i rasteve do të mundet të ndodhë vetëm nëse nuk respektojmë ato që përmenda më lart. Nuk do të ketë rikthim të COVID në vjeshtë pra të valës së Covidit në vjeshtë por do të ketë thjesht që COVIDI do të jetë i përzierë me infeksione të tjera respiratore të stinës, që në mjedisin tonë qarkullojnë mbi 75 deri në 150 infeksione. Me përzierjen e këtyre infeksioneve do të kemi edhe COVID. Por individët të cilët kanë mundur të respektojnë siç duhet masat e marra dhe duke jetuar tashmë në kushte pas shfaqjes së COVID, do të mbajmë situatën që kemi dhe të mos tejkalojmë kapacitetet që kemi, të mirëmenaxhojmë situatën dhe të mbetemi në situatë optimale deri më tani. Për sa kohë që nuk kemi preparate specifik dhe vaksinë, do të jetë vetë infeksioni gradual, ajo që duhet imunizimi masiv aktiv i popullatës që do të realizohet në një moment të caktuar, shkëputjen e zinxhirit të infektimit. Them se jemi në momente oportune të dobishme që duhen ruajtur dhe nuk duhen shkelur”.

Mjeku Kalo hodhi poshtë idenë për qarkullimin më herët të virusit COVID- 19 në Shqipëri, duke shtuar se duhet të plotësohen disa faktorë.

“Për fillimin e epidemisë në vendin tonë duhet të plotësohen disa faktorë. Së pari, është faktori epidemiologjik, pra kur ke izoluar rastet e para. Së dyti, është faktori serologjik, nëse një përqindje e caktuar e popullatës e kapërcen pragun e 15-20% që janë infektuar më parë që prof. Andi na e shprehu që nuk është arritur në ato vlera. Së treti, duhet kombinuar me klinikën e të sëmurëve të cilët janë paraqitur në shërbimin infektiv, ose shërbimin ambulator apo shërbimet e tjera spitalore që përkojnë për nga klinika me SarsCov 2. Tjetër element është shtimi i vdekjeve nga infeksionet respiratore në këto kohë dhe nuk më rezulton i tillë në raport me periudhën pas deklarimit të rastit të parë. Duhen kombinuar disa element së bashku dhe një analizë mes specialistëve për t’i shtrirë këto kufijtë kohorë para datës së përcaktuar si fillimi pandemisë Sars Cov 2 në Shqipëri”, tha Kalo.

z.tosku/a.a/r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.