KE vlerëson Shqipërinë për përparimin në luftën kundër krimit të organizuar

TIRANË, 2 mars/ATSH-Arbi Fortuzi/ Komisioni Europian vlerëson përparimin e bërë nga Shqipëria në luftën kundër krimit të organizuar.

“Shqipëria dha rezultate konkrete në zbatimin e vazhdueshëm të reformave të BE-së”, -lexohet në raportin e publikuar sot nga BE. “Rezultate të mëtejshme të prekshme u arritën në luftën kundër krimit të organizuar. Bashkëpunimi policor me shtetet anëtare të BE-së dhe Europoli u intensifikua më tej, duke çuar në operacione të suksesshme të zbatimit të ligjit në shkallë të gjerë dhe arrestimin e anëtarëve famëkeq të grupeve të organizuara kriminale”, lexohet në raport.

“Një numër i aktakuzave dhe dënimeve të rëndësishme gjithashtu u mbajtën, duke përfshirë udhëheqës të grupeve të mëdha kriminale të organizuara: Në shkurt të vitit 2020, në kuadrin e ligjit antimafia, SPAK sekuestroi pasuritë e një shtetasi shqiptar, të dënuar në Itali për trafik droge dhe krim të organizuar. Në shkurt të vitit 2020, autoritetet shqiptare morën pjesë në dy operacione të suksesshme me agjencitë e zbatimit të ligjit në Itali në luftën kundër trafikut ndërkombëtar të drogës”, lexohet në raport.

“Këto operacione u kryen gjithashtu në koordinim me agjencitë nga shtetet e tjera anëtare të BE-së, përfshirë Holandën. Më shumë se 40 persona, përfshirë gjashtë shtetas shqiptarë, u arrestuan, të akuzuar se i përkisnin grupeve kriminale aktive në kontrabandën e kokainës në të gjithë Europën. Në total janë kapur më shumë se 350 kg kokainë, së bashku me 5 kg heroinë dhe 400 kg marijuanë. Në një operacion tjetër të vetëm në shkurt, Shqipëria ofroi mbështetje për agjencitë italiane të zbatimit të ligjit që çuan në kapjen e 450 kg marijuanë, 75 kg hashash dhe 3.5 litra naftë hash; në një operacion të veçantë, Shqipëria ofroi mbështetje për Guardia di Finanza italiane, duke rezultuar në sekuestrimin e 1.128 kg kokainë”, theksohet në raport.

“Në janar të vitit 2020, autoritetet shqiptare morën pjesë në një operacion me autoritetet e zbatimit të ligjit në Greqi. 1,18 ton kokainë me origjinë nga Amerika e Jugut, si dhe u kapën një sasi e madhe parash dhe armë. U arrestuan disa shtetas shqiptarë.
Në nëntor 2019, autoritetet shqiptare përfunduan një operacion të madh për kapjen e pasurive me vlerë 12 milion € të trafikantit të dyshuar të drogës”, vijon më tej raporti.

“Në tetor 2019, Gjykata e Apelit për Krimet e Rënda konfirmoi vendimin e gjykatës së shkallës së parë duke dënuar kryetarin e një grupi kriminel transnacional për trafik droge me 15 vjet burg (të reduktuar në 10 vjet përmes procedurave të shkurtuara) për krijimin e një grupi të strukturuar kriminal, trafikimin narkotikët, dështimi i deklarimit të pasurive dhe pastrimi i parave”, thuhet më tej në raport.

“Në tetor 2019, autoritetet shqiptare morën pjesë në një operacion me autoritetet e zbatimit të ligjit në Mbretërinë e Bashkuar. U sekuestruan pesë kg kokainë dhe një shumë e madhe parash. Një shtetas shqiptar i akuzuar si anëtar i një rrjeti narkotrafikimi të përfshirë në trafik kokainë dhe heroinë u arrestua”.

“Në shtator 2019, autoritetet shqiptare të zbatimit të ligjit dhe prokurorët e krimeve të rënda përfunduan një operacion 3-vjeçar me autoritetet greke, si dhe me shtetet e tjera anëtare të BE-së. Operacioni çoi në çmontimin e katër grupeve kriminale të përfshirë në trafik droge. Grupet raportohet se siguruan farat në Holandë dhe i çuan në Shqipëri për kultivim. Grupet gjithashtu ishin të përfshirë në trafikimin e qenieve njerëzore.
Në shtator 2019, autoritetet shqiptare të zbatimit të ligjit sekuestruan 137 kg kokainë në portin e Durrësit, të fshehur në kontejnerë nga Ekuadori. Operacioni u krye në bashkëpunim me autoritetet greke dhe amerikane. Dy anëtarë të stafit të sigurisë së portit u arrestuan”,- theksohet në raport.

“Në shtator 2019, autoritetet shqiptare të zbatimit të ligjit morën pjesë me autoritetet greke të zbatimit të ligjit në një tjetër operacion të madh të përbashkët anti-narkotik. 56 persona u arrestuan. Në gusht 2019, autoritetet shqiptare të zbatimit të ligjit kryen një operacion të rëndësishëm policor rreth Krujës. 19 persona u arrestuan për kultivimin e drogës”, vijon raporti.

“Në qershor 2019, autoritetet shqiptare të zbatimit të ligjit morën pjesë në një operacion policor të koordinuar nga Europol dhe duke përfshirë shtete të ndryshme anëtare të BE-së. 31 persona të akuzuar se i përkisnin një organizate të madhe kriminale u arrestuan. Droga, armët dhe pasuritë u sekuestruan në Shqipëri dhe në BE. Më konkretisht, në Shqipëri operacioni çoi në arrestimin e kreut të dyshuar të grupit kriminal, si dhe në sekuestrimin e 200,000 €, automjeteve dhe një investim biznesi të vlerësuar në 1 milion €”, vijon raporti.

“Sa i përket rekordit të përgjithshëm në luftën kundër krimit të organizuar, numri i çështjeve të reja që lidhen me organizatat kriminale dhe grupet e strukturuara kriminale të referuara në ndjekje penale u rrit nga 34 në 2017 në 53 në 2018. Në vitin 2019, kishte 50% më shumë referime, me 79 raste. 13 aktakuza për krimin e organizuar janë lëshuar në vitin 2019, në krahasim me pesë në 2018 dhe shtatë në 2017. Tetë persona u dënuan në shkallë të prerë në vitin 2017, dhe tetë në 2018. Përveç kësaj, 18 persona u dënuan në nivelin e apelit në 2017, 20 në 2018 (përfshirë në një rast të lidhur me operacionin në Lazarat), një në 2019, përveç pesë dënimeve në nivelin e shkallës së parë në 2017 dhe nëntë dënime në nivelin e shkallës së parë në 2019. Të gjitha këto kanë të bëjnë me trafikun e drogës”, thekson raporti.

“Sa i përket numrit të krimeve të rënda, në vitin 2018, 22 raste të reja për trafikimin e qenieve njerëzore janë referuar në prokurori, 257 për pastrim parash dhe 1 524 për prodhimin dhe trafikimin e drogës. Në vitin 2019, tendenca ishte e ngjashme, me përkatësisht 25, 232 dhe 1 548 raste. Nga totali i referimeve për trafikimin e qenieve njerëzore, pastrim parash dhe trafik droge, 551 raste kanë rezultuar aktakuza në vitin 2018, dhe 507 në 2019. Sa i përket dënimeve përfundimtare, ka pasur tre për trafikim të qenieve njerëzore në 2018 dhe pesë në 2019”- vijon raporti.

“Për pastrimin e parave, ka pasur 10 dënime përfundimtare në 2018 dhe tetë në 2019. Në 2018, 685 autorë të krimeve morën dënimin përfundimtar për prodhimin e trafikut të drogës dhe trafikimin dhe 290 në 2019. Për pasuritë kriminale dhe pronat e sekuestruara dhe konfiskuar sipas ligjit antimafia, Shqipëria raportoi një shumë të parashikuar prej rreth 20 milion € të kapur në 2019, kundrejt rreth 7 milion € në 2018. Një shumë prej 870,000 € u konfiskua në vitin 2019, krahasuar me rreth 26,600 € në 2018, duke treguar kështu një rritje të ndjeshme”, shtohet në raport.

“Për luftën kundër pastrimit të parave, Parlamenti shqiptar miratoi një ‘Moneyval package’ në korrik 2019 me qëllim adresimin e rekomandimeve të dhëna nga Moneyval në raportin e tyre për Shqipërinë të botuar në dhjetor 2018. Më 21 shkurt 2020, Taskforca e Veprimit Financiar megjithatë renditi Shqipërinë për monitorim të zgjeruar dhe propozoi një plan veprimi që përqendrohet në disa rekomandime të pazgjidhura. Shqipëria siguroi angazhimin e saj politik të nivelit të lartë për të punuar me TFVF për të adresuar atë plan veprimi. Në funksion të një zbatimi sa më të shpejtë të këtij plani të veprimit, Shqipëria duhet të përdorë plotësisht mbështetjen e dhënë nga Komisioni Evropian për të forcuar aftësinë për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit”, përfundon raporti.

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.