Marrëveshja e Gjelbër Europiane/ Calavera: Konsumatorët dhe bizneset në Shqipëri, të kenë qasje në energji të pastër

TIRANË, 17 janar /ATSH/ – Me Marrëveshjen e Gjelbër Europiane, Bashkimi Europian dëshiron që vendet e Ballkanit perëndimor të kenë qasje në energji të pastër, të përballueshme dhe të sigurt

Genoveva Luiz Calavera, Drejtoresha për Ballkanin Perëndimor në Komisionin Europian, thekson se “me Marrëveshjen e Gjelbër Europiane, BE dëshiron që konsumatorët dhe bizneset në BE dhe në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni të Veriut, Bosnje dhe Hercegovinë, Mali i Zi dhe Serbi  të kenë qasje në energji të pastër, të përballueshme dhe të sigurt, duke investuar më shumë në produkte me efikasitet energjetik, automjete të pastra, burime të rinovueshme të energjisë për shtëpitë”.

Bërja e Europës, kontinenti i parë me klimë neutrale në botë deri në vitin 2050 është sfida dhe mundësia më e madhe e kohërave tona. Për ta arritur këtë, Komisioni Europian prezantoi Marrëveshjen e Gjelbër Europiane, paketën më ambicioze të masave që duhet të lejojë qytetarët dhe bizneset europiane të përfitojnë nga tranzicioni i qëndrueshëm i gjelbër.

Masat e shoqëruara me një plan udhërrëfyes fillestar të politikave kryesore variojnë nga shkurtimi ambicioz i emisioneve, deri te investimet në kërkime dhe inovacione më të mëdha, deri te ruajtja e mjedisit natyror të Europës.

Mbështetur nga investimet në teknologjitë e gjelbërta, zgjidhjet e qëndrueshme dhe bizneset e reja, Marrëveshja e Gjelbër mund të jetë një strategji e re e rritjes së BE-së. Përfshirja dhe angazhimi i publikut dhe i të gjithë palëve të interesuara është thelbësore për suksesin e tij.

Mbi të gjitha, Marrëveshja e Gjelbër Europiane vendos një shteg për një tranzicion që është i drejtë dhe shoqëror. Është hartuar në atë mënyrë që të mos lërë asnjë individ apo rajon në një transformim të madh përpara.

/gj.mima/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.