FOTO/ Përfundon censi i shpendëve ujorë, në Lagunën e Nartës 45% më tepër se vitin e kaluar

TIRANË, 13 janar /ATSH/ – Përgjatë 3 ditëve Administratat e Zonave të Mbrojtura në gjithë vendin zhvilluan Censi e Shpendëve Dimërues migrator të mjediseve ujore për vitin 2020.

Ky census u mbyll sot në Liqenin e Vau Dejës ku ekspertëve ju bashkuan dhe miqtë e vegjël të Taraboshi Junior dhe së bashku numëruan dhe vëzhguan shpendët ujor në këtë liqen.

Gjithashtu ekspertë, studentë të Fakultetit të Shkencave të Natyrës dhe përfaqësues të stafit të AdZM Elbasan zhvilluan numërimin e shpendëve ujorë në disa pika të caktuar si: Liqeni i Banjës Gramsh, Liqeni i Belshit, Liqeni i Seferanit, Liqeni i Marinës, Liqeni i Çesties.

Stafit i AdZM Vlorë i shoqëruar nga ekspertë të PPNEA dhe 4 vullnetarë dhe fotograf të “Jetës së egër” dhe “Regjistrit elektronik të specieve” bën vrojtimin dhe numërimin e shpendëve ujor në 42 poligone vrojtimi që përfshijnë Lagunën e Nartës, Lagunën e Kallëngës, dhe Lagunën e Orikumit.

Në Lagunën e Nartës rezultatet e këtij censi tregojnë se ka një rritje me 45% më tepër shpendë në krahasim me vitin e kaluar.

Censi i Shpendëve Dimërues migrator të mjediseve ujore zhvillohet në të gjitha basenet ujore ku strehohen dhe shumohen shpend ujorë, dhe bën të mundur identifikimin dhe numërimin e tyre.

 

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.