Program i veçantë për fatkeqësitë natyrore/Beqaj: Lagjet e reja duhet të jenë eko dhe smart

TIRANË, 18 dhjetor /ATSH A.ALLA/ – “Ne kemi krijuar hapësirë lehtësuese, rregullatore, investime strategjike, por praktikisht qeveria po punon për një ligj të ri, për sfidat e reja. Këto investime strategjike i duhen vendit për sfidat e ardhshme por edhe nën optikën e re të krijuar pas fatkeqësisë së 26 nëntorit”, deklaroi sot gjatë seancës plenare deputeti i Partisë Socialiste, Ilir Beqaj.

Beqaj u shpreh se, “meqënëse ky ligj nuk është ende i miratuar dhe meqenëse ligji ekzistues ka fuqi deri më 31 dhjetor të këtij viti unë kam propozuar që të paktën ky afat të shtyhet me një vit për të mos penguar proceduarat e nisura dhe për të patur hapësirë për të ndërtuar platformën e re”.

“Këto 23 ditë na kanë sjellë haptazi në sytë tanë mundësinë për të parë se çfarë kemi bërë mirë dhe çfarë kemi lënë pa bërë në këto 29 vjet dhe në 6 vjet e 4 muaj që ne qeverisim. Unë konstatoj se disa probleme nuk i kemi zgjidhur ende. Ne nuk kemi ndërtuar siç duhet bashkëjetesën urbane, nuk kemi ngritur një sistem efektiv Emergjencash Civile dhe nuk kemi ngritur një  sistem efikas sigurimesh nga rreziqet e fatkeqësive natyrore”, vijoi Beqaj.

Ai shtoi se, “për këto nuk ka qenë  vetëm pamjaftueshmëria e parave, tashmë në përballjen me tërmetin ne duhet të jemi të aftë ti ofrojmë shqiptarëve zgjidhje për të projektuar Shqipërinë e 20-30-së . Sfida është e fortë dhe le të tregojmë që jemi në lartësinë e saj. Rritja 20-30 duhet të mbaj parasysh 3 probleme që sipas meje ka Shqipëria e dekadës së ardhshme. Shqipëria e 20-30-së duhet të jetë eko, smart dhe duhet të përshtatet me demografinë e re. Nuk besoj besoj se vlen ta rindërtojmë Kombinatin apo Kinostudion mbi ato troje ne duhet të rindërtojmë një Antigone të re, një Apoloni të rë. Na duhet të rindërtojmë nga e para një model të ri, modelin tonë urban të bashkëjetesës, një raport i drejtë midis hapësirës private dhe asaj të përbashkët në të mirë të njëri-tjetrit. Çdo njësi banimi duhet të jetë edhe eko edhe smart, duhet të ketë një model të shpejt evakuimi në rast fatkeqësish natyrore, duhet që lagjet e reja të jenë wirless dhe me video mbikqyrje. Kështu duhet të jenë pra eko dhe smart edhe shkollat, kopshtet, qendrat shëndetësore etj. Çdo pronë e re publike dhe private duhet të ketë adresën e vet numerike, pra në këto lagje të reja duhet të sigurojmë që kushdo është i regjistruar në sistemin e adresave. Gjithashtu dhe rrjeti i energjisë duhet të jetë smart”.

“Duhet një fond i përhershëm që kalon përtej 31 dhjetorit prandaj duhet të krijojmë një program të veçantë për fatkeqësitë natyrore të mbledhim aty edhe hallet e pazgjidhura të tërmeteve të kaluara, të krijojmë një llogari të veçantë siç bëjmë me pensionet le ta rrisim këtë fond për vit me një përqindje të caktuar sado të vogël  dhe të mos e përdorim në fund të vitit po të presim 5 vjet që ky fond të jetë solid”, përfundoi Beqaj./a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.