Trafiku i armëve të paligjshme, Gjermania dhe Franca: Rajoni, plotësisht i përkushtuar për të qenë i sigurt

TIRANË, 21 nëntor /ATSH/ Luftimi i trafikimit të armëve të paligjshme në Ballkanin Perëndimor ishte në qendër të Takimit të Dytë Rajonal të Koordinimit të Udhërrëfyesit.

Takimi mblodhi përfaqësues të Komisioneve SALW në Ballkanin Perëndimor, të cilët janë përfitues të Udhërrëfyesit, përfaqësues të organizatave ndërkombëtare të angazhuar në kontrollin e armëve në rajon, si dhe donatorët kryesorë në atë zonë, bën të ditur Ambasada e Gjermanisë në Tiranë.

Konferenca shënoi një hap thelbësor në punën drejt qëllimeve të Udhërrëfyesit për zgjidhje të qëndrueshme të armëmbajtjes, keqpërdorimit dhe trafikimit të armëve të vogla dhe të lehta (SALW) dhe municioneve të tyre në Ballkanin Perëndimor deri në vitin 2024.

Udhërrëfyesi 2024 është duke rregulluar legjislacionin, standardet, si dhe pajisjet dhe trajnimet në të gjithë rajonin dhe, e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, duke punuar për të bërë kontrollin e armëve të vogla dhe të lehta për kontroll më të barabartë gjinor. Ai synon, ndër të tjera, parandalimin e trafikimit të paligjshëm të SALW (përfshirë përmes kufijve jeshil dhe blu), fuqizimin e sistemit të drejtësisë penale dhe sjelljen e një koleksioni efektiv të rezervave të paligjshme të SALW dhe municioneve të tyre.

Planet e veprimit të hartuara nga partnerët e Ballkanit Perëndimor operacionalizojnë shtatë qëllimet thelbësore të hartës rrugore dhe identifikojnë boshllëqet dhe veprimet për ta zbatuar atë. Përpjekjet e përbashkëta dhe projektet e reja të implementuara me ndihmën e organizatave ndërkombëtare kanë filluar të plotësojnë boshllëqet e identifikuara.

Udhërrëfyesi, planet e veprimit dhe raportet e progresit tregojnë se rajoni është plotësisht i përkushtuar për objektivin e një rajoni të sigurt përmes një bashkëpunimi të ngushtë dhe efektiv midis të gjithë partnerëve: Ballkanit Perëndimor, donatorëve dhe organizatave ndërkombëtare.

Progresi drejt arritjes së kontrollit gjithëpërfshirës të armëve të lehta dhe të lehta matet me 14 tregues kryesorë të performancës (KPI). Baza e matjes e themeluar gjatë Konferencës së parë Rajonale në maj në Sarajevë tani është përdorur për të gjurmuar përparimin drejt arritjes së KPI-ve, dhe në fund të fundit shtatë synimet gjithëpërfshirëse të Udhërrëfyesit.

Zyra e Jashtme Federale Gjermane do të ftojë në konferencën e dytë ministrore në Udhërrëfyesin më 31 janar 2020, si vazhdim i konferencës së vitit të kaluar në Paris.

/gj.mima/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.