Harmonia ndërfetare, një nga pasuritë më të mëdha kombëtare të Shqipërisë

TIRANË, 6 nëntor /ATSH/ “Një nga pasuritë më të mëdha kombëtare të Shqipërisë është harmonia ndërfetare, ajo është një shembull i ndritshëm që e gjithë bota ta ketë model”.

Kështu u shpreh sot në Tiranë, E Ngarkuara me Punë, a.i. Leyla Moses-Ones pjesëmarrëse në takimin e Projektit “Angazhimi i të Rinjve për Ndërtimin e një Komuniteti të Qëndrueshëm”. 

“Çdo person në këtë sallë sot luan një rol të rëndësishëm për të parandaluar dhe luftuar ekstremizmin e dhunshëm. Pavarësisht nëse jeni zyrtar i qeverisë, anëtar i autoriteteve ligjzbatuese, udhëheqës fetar, këshilltar i komunitetit apo përfaqësues i shoqërisë civile, ndodheni këtu sepse i kuptoni sfidat me të cilat përballemi. Ju e kuptoni që jemi në një betejë idesh – një përballje e vlerave tona të pluralizmit, të pranimit, të demokracisë dhe të harmonisë kundër një ideologjie dhune, intolerance, përjashtimi dhe abuzimi të njerëzimit… E di që të gjithë ju jeni kundër dhunës dhe do të ndihmoni për të bindur të tjerët se jemi të njëjtë në atë që duam për familjet tona dhe bashkësitë tona – idetë e lirisë, të begatisë, të paqes dhe të harmonisë”, – tha ajo. 

Moses-Ones, u shpreh se, e filluam këtë projekt së bashku në vitin 2015 për të shkatërruar grupet ekstremiste dhe për të mbrojtur demokracinë shqiptare. Për shkak të sukseseve të mëdha që Komuniteti Mysliman Shqiptar pati në përhapjen e zërit të tij për paqe dhe nxitje të vlerave demokratike, të bashkëjetesës dhe harmonisë për të rinjtë shqiptarë, KMSH e zgjeroi programin një vit më vonë. Këtë vit, programi do të rritet edhe më shumë.  Ambasada e SH.B.A-së është krenare që ka qenë partneri juaj në këto përpjekje dhe mbetemi entuziastë që jemi partnerët tuaj në fillimin e programit të këtij viti.

Ajo tha se, afro 300 burra, gra dhe fëmijë shqiptarë kanë udhëtuar drejt Sirisë dhe Irakut për të luftuar për ISIS-in ndërmjet viteve 2013 dhe 2015. Disa prej tyre vdiqën duke luftuar, disa janë kthyer dhe disa mund të kthehen një ditë. Mënyra se si Shqipëria punon për t’i riintegruar këta shqiptarë përsëri në strukturën kulturore dhe sociale të shoqërisë, do të jenë vendimtare në formësimin e të ardhmes. Ky projekt përfaqëson një hap të rëndësishëm në atë përpjekje.

“Jemi të entuziazmuar që përurojmë këtë projekt së bashku, i cili do t’i shtohet punës që KMSH ka filluar tashmë për të ndërtuar komunitete të qëndrueshme, për të zhvilluar aftësitë e të menduarit kritik midis të rinjve dhe për të mbrojtur vlerat demokratike. Çdo person në këtë sallë sot luan një rol të rëndësishëm për të parandaluar dhe luftuar ekstremizmin e dhunshëm. Pavarësisht nëse jeni zyrtar i qeverisë, anëtar i autoriteteve ligjzbatuese, udhëheqës fetar, këshilltar i komunitetit apo përfaqësues i shoqërisë civile, ndodheni këtu, sepse i kuptoni sfidat me të cilat përballemi. Ju e kuptoni që jemi në një betejë idesh – një përballje e vlerave tona të pluralizmit, të pranimit, të demokracisë dhe të harmonisë kundër një ideologjie dhune, intolerance, përjashtimi dhe abuzimi të njerëzimit”, – theksoi Moses-Ones.

“Në Departamentin e Shtetit, ne jemi të përqendruar në përafrimin e përgjigjeve civile me ato të ligjzbatimit dhe ato ushtarake. Zbatuesit e këtij projekti e dinë – ne jemi të angazhuar në një përballje idesh. E di që të gjithë ju jeni kundër dhunës dhe do të ndihmoni për të bindur të tjerët se jemi të njëjtë në atë që duam për familjet tona dhe bashkësitë tona – idetë e lirisë, të begatisë, të paqes dhe të harmonisë”, – tha gjatë fjalës së saj E Ngarkuara me Punë e Ambasadës amerikane, Leyla Moses-Ones.

e.xh/r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.