IPARD/ Mbi 57 milionë euro në dispozicion të fermerëve në thirrjen e dytë

Nga 10 mijë deri në 2 milionë euro vlera e financimit grant për investime në bujqësi

TIRANË, 2 tetor /ATSH/- 57.68 milionë euro është buxheti i përgjithshëm i Programit IPARD II, në dispozicion të thirrjes së dytë që hapet nga data 30 tetor deri më 16 dhjetor 2019, për mbështetjen e investimeve në sektorin e bujqësisë dhe agrobiznesit.

Agjencia e Zhvillimit Bujqësor dhe Rural, e akreditur nga Bashkimi Europian për zbatimin e këtij programi, bën të ditur se nga buxheti total për për thirrjen e dytë të IPARD II, 75% ose 43.26 milionë euro janë kontribut i BE dhe 25% ose 14.42 milionë euro kontribut i buxhetit qeverisë shqiptare.

Programi mbështet me grante që prekin shifrat nga 10 mijë euro në 2 milionë euro për investimet në tre masa kryesore.

Konkretisht për “Investimet në asetet fizike të fermave bujqësore” Masa 1:  me buxhet total 24.05 milionë euro, me një minimum prej 10,000 euro dhe maksimum 500,000 euro. Përqindja e mbështetjes është 60% të totalit të shpenzimeve të pranueshme të investimit, 65% nëse investimi bëhet nga një fermer i ri (nën 40 vjeç), 70% për investimet në zonat malore.

“Investimet në përpunimin dhe tregtimin e produkteve bujqësore” Masa 3: me buxhet total 22.75 milion euro, me një minimum 25,000 euro dhe maksimum 2,000,000 euro. Përqindja e mbështetjes me fonde publike është 50% e totalit të shpenzimeve të pranueshme të investimit.

“Diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i biznesit” Masa 7: me buxhet total 10.87 milionë euro me një minimum 10,000 euro, maksimumi 400,000 euro. Përqindja e mbështetjes me fonde publike është 65% e totalit të shpenzimeve të pranueshme të investimit. e.xh/j.p/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.