OSBE i përgjigjet Metës: Dialogu i suksesshëm vetëm me pëlqimin e të gjitha palëve

TIRANË, 7 gusht /ATSH – Në ditët e fundit të muajit korrik, u bë publike një letër që Presidenti Meta i drejtonte OSBE-së për të ndërhyrë dhe të zgjidhë krizën aktuale politike në vend.

Këtë të mërkurë, Presidenti Meta ka marrë një përgjigje nga OSBE; letër e cila mbante firmën e Miroslav Lajcak, kreu i OSBE, Thomas Greminger, Sekretari i Pëgjithshëm i OSBE, George Tsereteli, President i Asamblesë Parlamentare të OSBE, si dhe Roberto Montella, Sekretar i Asamblesë Parlamentare të OSBE.

Në letër vlerësohej besimi që Meta kishte tek institucioni i OSBE-së, por theksohej se lehtësimi i dialogut mund të jetë i suksesshëm vetëm me pëlqimin dhe pjesëmarrjen e të gjitha palëve përkatëse përmes një procesi të gjerë kombëtar.

Më tej në letër shkruhet se: “OSBE-ja dhe institucionet e saj, brenda mandateve të tyre, do të jenë të gatshëm të ofrojnë mbështetje për një proces të tillë gjithëpërfshirës. Një mbështetje e tillë mund të përqendrohet për shembull në propozime për reforma konkrete, siç është reforma zgjedhore”.

Letra e drejtuesve të OSBE:
Ju lutemi na lejoni të shprehim mirënjohjen për letrën tuaj dhe vlerësimin e plotë të situatës në Shqipëri, datë 26 korrik. Ne e vlerësojmë thellësisht besimin, të cilin ju vazhdoni t’i kushtoni OSBE-së dhe, duke ecur përpara, shpresojmë të ndërtoni më tej në bashkëpunimin shumëvjeçar të shkëlqyer midis OSBE-së dhe vendit tuaj.

Rëndësia e bashkangjitur nga OSBE për situatën në Shqipëri reflektohet së fundmi në vizitat e njëpasnjëshme të Kryetarit të OSBE-së dhe Sekretarit të Përgjithshëm të OSBE-së në Tiranë këtë vit, si dhe vizitën e planifikuar të Presidentit dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Asambleja Parlamentare në Shtator. Gjatë vizitave të mëparshme, ne i nxisnim të gjithë aktorët të angazhohen në dialog pa parakushte, të ndjekin një zgjidhje të pranueshme për të gjithë, të respektojnë proceset dhe institucionet demokratike të vendit dhe të inkurajojnë kufizimin në ligjërimin civil.

Lehtësimi i dialogut, siç është ai që ju keni kërkuar nga OSBE-ja, mund të jetë i suksesshëm vetëm me pëlqimin dhe pjesëmarrjen e të gjitha palëve përkatëse përmes një procesi të gjerë kombëtare. OSBE-ja dhe institucionet e saj, brenda mandateve të tyre, do të jenë të gatshëm të ofrojnë mbështetje për një proces të tillë gjithëpërfshirës. Një mbështetje e tillë mund të përqendrohet për shembull në propozime për reforma konkrete, siç është reforma zgjedhore.

Prandaj, ne inkurajojmë të gjitha palët të hulumtojnë së bashku me strukturat ekzekutive përkatëse për ndihmë teknike të synuar, përfshirë në bazë të rekomandimeve të ODIHR-it lidhur me zgjedhjet.

Nga ana jonë, ne do të mbetemi të angazhuar në mirëbesim dhe do të kemi parasysh interesat më të mira të Shqipërisë, jo më pak, pasi përgatitet për Kryesinë e tij në OSBE në vitin 2020.

Ju lutemi pranoni, Shkëlqesia juaj, sigurimet e vlerësimit tonë më të lartë. /top-channel/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.