ENERGJI – Fuzioni bërthamor së shpejti një realitet

MILANO, 18 korrik /ATSH-ANSA/ – Europa po përshpejton hapat mbi fuzionin bërthamor si burim i një energjie të pastër dhe potencialisht të pakufizuar.

”Deri në vitin 2060 reaktorët e parë komercialë të aftë për të prodhuar dhe shitur energji elektrike për publikun duhet të bëhen realitet”, sipas udhërrëfyesit të konsorciumit europian EUROFUSION.

“Nëpërmjet këtyre takimeve ne para së gjithash dëshirojmë të informojmë qytetarët, të cilët shpesh nuk e dinë se çfarë është bashkimi dhe janë të frikësuar prej saj, sepse e ngatërrojnë atë me fizionimin që prodhon mbetje radioaktive”, thotë Fasoli, president i EUROFUSION-it.

“Përveç prezantimit të projekteve tona, ne duam gjithashtu të dëgjojmë idetë dhe shqetësimet që vijnë nga komuniteti dhe ekspertët, për të përmirësuar programin tonë.  Faza e parë ka filluar tashmë, me ndërtimin në Francë të reaktorit ‘Iter’, ku puna ka arritur volumin në 65%, jemi në një pikë të mirë “, thekson Fasoli.

Fillimi i eksperimenteve pritet në 2025, ndërsa demonstrimi i parë i plotë i energjisë do të jetë në vitin 2035./  /os/ a.jor.

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.