Nis hedhja e asfaltit në bypass-in e Fierit, Qato: Këtë sezon turistik rruga e kalueshme

Bypass-i i Fierit, udhëtimi Levan – Vlorë shkurtohet në 15 minuta.

TIRANË, 12 maj /ATSH/- Na nisur hedhja e asfaltit në bypass-in e Fierit.

Prej vitesh shqiptarët presin të përfundojnë 22 kilometrat e një autostrade të re, e cila shmang rrugën e vjetër kombëtare që lidh Fierin me qytetin e Vlorës.

Që të kalosh përmes segmentit të vjetër, të duhen minimalisht 40 minuta. Gjate sezonit të verës, trafiku i rënduar nga pushuesit që frekuentojnë plazhet e jugut dhe rruga e ngushtë u kushton udhëtarëve disa orë dhe qindra aksidente. Kjo tablo do t’i përkasë të shkuarës në pak javë. Bypass-i i Fierit, që do ta evitojë rrugën e vjetër, është drejt përfundimit.

Në 9 kilometrat e para të drejtimit që lidh Vlorën me Fierin ka përfunduar hedhja e asfaltit dhe po përgatitet shtrimi edhe për 11 kilometra të tjera. Punimet për bypass-in e Fierit nisën në vitin 2011 dhe tani pas 8 vitesh do të hapet njëra korsi e kësaj rruge, e cila do të lidhë mjetet direkt me autostradën Levan – Vlorë.

Sonila Qato, drejtore e Autoritetit Rrugor Shqiptar thotë se këtë sezon turistik, qytetarët do të udhëtojnë përmes autostradës së re, 22 kilometra të gjatë. Karrexhata në njërin krah do të hapet brenda muajit qershor.

Qato tha se, ”punimet janë përqendruar në realizimi e anës së majtë të korsisë së këtij projekti për të bërë të mundur që 22 km rrugë, nga Levani deri në Fier të jenë të kalueshme dhe të lidhet ky aks me akset e tjera në drejtim të jugut”.

“Ne kemi objektivin që brenda muajit qershor kjo korsi të jetë e hapur për mjetet e lehta”. Inxhinierët e kompanisë “Combined Group”, e cila do të përfundojë segmentin kundrejt një vlere prej 38 milionë eurosh, thonë se terreni fushor dhe me prani të shumta uji ka krijuar vështirësi inxhinierike. Edhe shiu i ditëve të fundit është bërë pengesë. Por të gjithë të sigurojnë se korsia e anës së majtë do të jetë gati brenda 30 qershorit.

Drejtorja e Autoritetit Rrugor thotë se punimet janë riskeduluar dhe po përgatitet plani i menaxhimit të trafikut kur të hapet korsia për mjetet e lehta.

Qato, tha se, “ARRSH do miratojë edhe planin e ri të organizimit të trafikut në momentin kur korsia e majtë do të jetë në dispozicion të përdoruesve të rrugës”.

Korsitë janë të gjera 3,75 metra. Në muajin shkurt të vitit të ardhshëm autostrada do të hapet e gjitha në të dy krahët. Ajo do të jetë e pajisur dhe panele mbrojtëse për të evituar erën e fortë që rreh këtë segment. Faza më intensive e punimeve është përqendruar në dy urat e fundit. Ajo e Pojanit ka përfunduar, ndërsa po shtrohen trarët tek ura Semanit

Në kilometrin e dytë të bypass-it të Fierit, janë ura e Semanit dhe një kilometër më poshtë ndodhet ura e Hoxharës, janë dy vepra me rëndësi në infrastrukturorën e këtij segmenti. Punimet janë duke ecur me intensitet dhe urat po përgatiten për hedhjen e betonit. Edhe në urën e Hoxharës punimet janë drejt përfundimit. Trarët janë shtruar dhe po përgatitet hedhja e betonit. Të dy urat bëjnë lidhjen me rrethrrotullimin e Mbrostarit që lidh bypass-in me autostradën Fier–Lushnjë. Pas hapjes së rrugës, mjeteve do t’u lejohet një shpejtësi deri në 120 km/h dhe koha për të udhëtuar nga Levani në Vlorë shkon në 15 minuta. /e.xh/j.p/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.