AKU – Në 2018 u dyfishua numri i analizave të produkteve ushqimore

TIRANË, 23 janar/ATSH/ – Instituti i Sigurisë Ushqimore dhe Veterinare është i vetmi laborator reference në Shqipëri, realizon 340 lloje analizash dhe 53 teste të akredituara, ndërsa në fillim të 2018 kishte vetëm 8 të tillë.

Autoritetit Kombëtar të Ushqimit (AKU), bën të ditur se “për këtë laborator janë financuar 1.500.000 euro për pajisje laboratorike të modernizuara. Është dyfishuar numri i specialistëve, ndërsa stafi është trajnuar dhe kualifikuar nga institucionet ndërkombëtare”.

Sipas AKU-së shumë shpejt Institutit të Sigurisë Ushqimore dhe Veterinare i rikthehet statusi i Institucionit kërkimor.

AKU shprehet se disa nga analizat që kryhen në laboratore janë;

Salmonella spp. në ushqime- Në 2018 është 2-fishuar numri i kësaj analize krahasuar me vitin 2017. Salmonela është patogjen që gjendet në produktet me origjinë shtazore.Kryerja e kësaj analize parandalon disa lloje sëmundjesh”.

Listeria Monocytogenes në ushqime; Në 2018 është 3.5-fishuar numri i kësaj analize krahasuar me vitin 2017. Është patogjen që gjendet në produketet me origjinë shtazore dhe ato bimore.Rritja e numrit të kësaj analize rrit dhe monitorimin e OBU-ve.

Histamina në produkte peshkore; Në 2018 është rritur me 17% numri i kësaj analize krahasuar me 2017.Rritja e numrit të kësaj analize ka parandaluar tregtimin e peshkut që përmban këtë toksinë.

Pesticidet në produktet me origjinë shtazore (vezë, mjaltë, peshk, dhjamë, ujë).
Në 2018 është 2-fishuar numri i kësaj analize krahasuar me vitin 2017. Rritja e numrit të kësaj analize ka bërë bllokimin e tregtimit të këtyre produkteve, si pasojë eleminimin e tyre nga tregu.

Mbetjet e pesticideve në produktet me origjinë bimore (fruta, perime, drithëra, çajra) nga 2017 në 2018.Në 2018 është dyfishuar numri i kësaj analize krahasuar me vitin 2017.

“Numri i analizave të kryera për 2018 është dyfish më i lartë se në vitin 2017 duke bërë që rritja e numrit të kësaj analize ka sjellë eleminimin e tregtimit të këtyre produkteve që përmbajnë pesticide mbi normën e lejuar, ka shtuar përgjegjësinë e fermerëve duke përdorur në këto produkte, pesticide në normën e lejuar, si dhe kur konstatohen mospërmbushje e standardeve, merret mostra dhe dërgohen në laborator, kështu sjellim siguri ushqimore”, thekson AKU.

Laboratorët e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit (AKU), garantojnë siguri, besueshmëri dhe pavarësi mbi produktet ushqimore.

AKU inkurajon të gjithë qytetarët të denoncojnë çdo abuzim me sigurinë ushqimore ose në telefonin 0800 75 75 ose në portalin e bashkëqeverisjes “Shqipëria që duam”./k.s/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.