STUDIM – Sudoku dhe fjalëkryqet nuk kontribuojnë në zhvillimin e inteligjencën

ANKARA, 2 gusht /ATSH-AA/ – Sipas një studimi sudoku dhe fjalëkryqet, që cilat njihen si lojëra dhe aplikacione që kontribuojnë në zhvillimin e inteligjencës, në fakt nuk kanë asnjë efekt në inteligjencë.

Në studimin e zhvilluar në Universitetin Western sudoku dhe fjalëkryqet në fakt nuk kanë asnjë efekt në zhvillimin e inteligjencës ose në nivelin e përgjithshëm të trurit.

Pjesëmarrësit në këtë studimin u ndanë në dy grupe. Grupi i parë gjatë 20 ditëve ka luajtur lojëra dhe aplikacione që zhvillojnë inteligjencën ndërsa grupi tjetër gjatë të njëjtës periudhë nuk luajti asnjë lojë që zhvillon inteligjencë.

Më pas të dy grupet iu nënshtruan të njëjtit provim ndërsa rezultatet e të dy grupeve ishin të ngjashme.

Bobby Stojanoski, nga ekipi i studiuesve, theksoi se ata që luajnë lojëra që zhvillojnë inteligjencën nuk kanë rezultate më të mira se ata që nuk i luajnë këto lojëra.

Ai tha se ushtrimi i rregullt, socializimi, ushqimi i shëndetshëm dhe gjumi i mirë janë më të rëndësishëm për zhvillimin konjiktiv. Rezultatet e hulumtimit janë publikuar në revistën “Neuropsychologia”./

/ec/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.