KfW jep 1.95 milionë euro për përmirësimin e furnizimit me ujë në 11 komuna

TIRANË, 30 Maj/ATSH/- Ministri i Ekonomisë dhe Financave Arben Ahmetaj dhe Drejtori i KfW – Banka Gjermane për Zhvillim, Björn Thies, nënshkruan një marrëveshje që vë në dispozicion 1,95 milionë euro për të kryer studime paraprake për investimet e ujit dhe kanalizimeve në deri në 11 komuna në të gjithë Shqipërinë .

Në fjalën e tij pas nënshkrimit të marrëveshjes, ministri Ahmetaj vlerësoi rolin dhe mbështetjen e KFW-së në financimin e projekteve zhvillimore që përmirësojnë drejtpërdrejt ofrimin e shërbimeve për komunitetet.

Kjo marrëveshje hap rrugën për investime të konsiderueshme në furnizimin me ujë dhe kanalizimet në 11 qytete në Shqipëri

Drejtor i KfW Albania, Björn Thies, duke vënë theksin te bashkëpunimi i suksesshëm me qeverinë shqiptare për të përmirësuar furnizimin me ujë për rreth 1 milion qytetarë shqiptarë, theksoi se programi i ardhshëm do ta sjellë këtë bashkëpunim në një nivel të ri, pasi mbështet Shqipërinë në rrugën e saj drejt standardeve europiane në këtë sektor.

Këto fonde granti ndahen nga Qeveria Gjermane përmes KfW – Bankës Gjermane për Zhvillim – si pjesë e fazës përgatitore të një projekti të ri që është performanca e ujit dhe programi i investimeve (WPIP).

Studimet e fizibilitetit që do të zhvillohen do të sigurojnë bazën e nevojshme për vlerësimin e Programit. BE do të mbështesë studimet e mëtejshme për këtë program sipas Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF) me një grant të miratuar prej 1.4 milionë euro.

WPIP është një iniciativë e përbashkët e Qeverisë Shqiptare e mbështetur nga Qeveria Gjermane, BE si dhe SECO përmes KfW. Me një volum financimi të parashikuar deri në 130 milionë euro, ajo ka për qëllim të sjellë mekanizmat e investimeve të bazuara në performancë me sukses në një nivel sektorial.

Ndërmarrjet e ujit deri në 11 bashki të paracaktuara do të mbështeten për të zvogëluar humbjet e tyre të ujit dhe për të ofruar shërbime më të mira për klientët e tyre. Në të njëjtën kohë ata duhet të përmirësojnë performancën dhe mbulimin e kostos për të siguruar që këto investime të jenë të qëndrueshme dhe të mund të funksionojnë dhe mirëmbahen siç duhet për vitet në vijim. /a.gjonaj/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.