Gjyqtarë në Strasburg, publikohen emrat e kandidatëve

TIRANË, 20 prill/ATSH/ – Qeveria e Shqipërisë ka publikuar sot listën me emrat e propozuar për pozicionin e gjyqtarit të ri të Shqipërisë në Gjykatën Europiane të të Drejtave të Njeriut, me kërkesë të Këshillit të Europës.

Sipas njoftimit për shtyp të qeverisë, emrat e aplikantëve për kandidat për pozicionin e mësipërm, janë Altina Xhoxhaj, Arben Braçe, Asllan Karaj, Darian Pavli, Darjel Sina, Elira Kokona, Genci Bilali, Jonela Kita, Marjana Semini, Oriona Muçollari, Përparim Kalo, Rezarta Tahiraj, Sinan Tafaj, Sokol Berberi, Sokol Hasani, Sonila Bejtja dhe Suzana Frashëri.

Në njoftim theksohet se “duke marrë në konsideratë rëndësinë e integritetit profesional e moral, si dhe pastërtinë e figurës së gjyqtarëve dhe prokurorëve në sistemin e drejtësisë shqiptare, por edhe të përfaqësuesve shqiptarë në trupat ndërkombëtare gjyqësore, në përputhje me Kushtetutën dhe legjislacionin në fuqi, aplikantët për kandidat për pozicionin e gjyqtarit të ri të Shqipërisë në GJEDNJ do t’i nënshtrohen procesit të rivlerësimit kalimtar (Vetting-ut), si më poshtë:

Aplikantët për pozicionin e gjyqtarit në GJEDNJ, që mbajnë funksionet e parashikuara nga pikat 3 e 4 (fjalia e parë), të nenit 179/b, të Kushtetutës, rivlerësohen ex officio, nga institucionet e rivlerësimit;

Aplikantët për pozicionin e gjyqtarit në GJEDNJ, që vijnë nga radhët e ish-gjyqtarëve, ish-prokurorëve, ish-këshilltarëve ligjorë të Gjykatës Kushtetuese dhe të Gjykatës së Lartë, të cilët kanë punuar në këto pozicione të paktën tre vjet, do t’i nënshtrohen parimeve të pikës 3, të këtij njoftimi. Por, nëse dëshirojnë, mund të rivlerësohen nga institucionet e rivlerësimit, në përputhje me pikën 4 (fjalia e dytë), të nenit 179/b, të Kushtetutës;

Aplikantët e tjerë, profesionistë të së drejtës, që nuk përfshihen në kategoritë e përmendura në pikat 1 e 2, do t’u nënshtrohen parimeve që qëndrojnë në themel të procesit të rivlerësimit (Vetting-ut), të cilat lidhen me çështje të vlerësimit të pasurisë, kontrollit të figurës dhe të vlerësimit profesional, në bashkëpunim me institucionet përgjegjëse”. /k.s/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.