“Bradt Travel Guides”, fton turistët të vizitojnë monumentet e kulturës në Shqipëri

Tiranë, 18 Mars /ATSH/ – Portalet dhe revistat e huaja vijojnë të flasin dhe shkruajnë për Shqipërinë turistike, duke veçuar kësaj here monumentet e kulturës Shqiptare si dhe qytetet e mbrojtura nga UNESCO, vende të cilat një turist i huaj nuk duhet t’i lërë pa vizituar.

“Bradt Travel Guides”, i ka kushtuar një artikull mjaft të rëndësishëm turizmit në Shqipëri, duke orientuar turistët e huaj se çfarë duhet të vizitojnë kur ndodhen në vendin tonë.

Në artikullin i cili i dedikohet kalave, shtëpive muze, qyteteve të mbrojtura nga UNESCO, amfiteatrove si dhe kullave tradicionale të ndërtuara në veri të vendit, Brand Travel Guides, ka përmbledhur disa prej tyre duke krijuar një “menu” të pasur për turistët e huaj, të cilët në këtë artikull mund të gjejnë edhe historinë e secilit prej vendeve të cilët ata do të vendosin të vizitojnë, nëse do të udhëtojnë në Shqipëri.

Artikulli i plotë i Bradt Travel Guides

Vendi i një numri qytetesh pjesë të Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s dhe qendrave arkeologjike, si dhe e një koleksioni muzeumesh interesante, Shqipëria ka shumë për t’ju mbajtur të zënë gjatë qëndrimit tuaj. Këtu janë disa nga vendet kryesore që nuk duhet t’i humbisni nëse jeni duke vizituar vendin.

Amfiteatri romak i Durrësit

Mendohet se Durrësi ka qenë i banuar për rreth 3,000 vjet. (Sipas Marcin Konsek, Wikimedia Commons)

Amfiteatri i madh romak, i cili është një nga atraksionet kryesore të Durrësit, u ndërtua në fillim të shekullit të 2 pas Krishtit. Më i madhi në Ballkan, është eliptik në formë, rreth 130 metra në pikën e tij më të gjatë, me arenë duke matur rreth 60 metra nga 40 metra. Në ulëset e tarracës do të kishte vend për rreth 15,000 spektatorë, rreth një e treta e kapacitetit të Koloseut në Romë. Sot, vizitorët mund të zbresin në zgavrat poshtë rreshtave të ulëseve dhe të shohin se si u ndërtua amfiteatri. Pas galerisë, ju mund të shihni stallat ku janë mbajtur kafshët e egra, që të çon në një tunel nëpër të cilin gladiatorët hynë në arenë.

Kështjella e Krujës

Kruja ka qenë e fortifikuar që nga kohërat e lashta –nga dheu janë nxjerrë qeramika dhe monedhat e shekullit të 3 para erës së re. (Pudelek, Wikimedia Commons)

Kalaja e Krujës, qëndron në një shkëmb me pamje nga rrafshnalta nën qytetin e Krujës, me pamje në një ditë të kthjellët në Adriatik. Brenda mureve të kështjellës janë dy muzeume shumë të ndryshme, një teqe historike bektashiane (një vend i shenjtë ose shtëpi për të adhuruar babatë e ndjerë) dhe disa vende të tjera me interes; ju lehtë mund të kaloni disa orë duke vizituar këto dhe duke ecur nëpër korsi me kalldrëm në zonën e banimit. Kur të ecni nëpër kështjellë, do të gjeni një hamam (banjë) e cila është pesë shekuj e vjetër, si dhe kullën që fillimisht shërbente për vrojtim dhe sinjalizim si dhe mbetjet e një kishe mesjetare me disa fragmente të afreskeve të mbijetuar.

Berati

Nga 42 kishat që dikur ndodheshin brenda mureve të kështjellës, kanë mbetur vetëm tetë.       (milosk50, Shutterstock)

Berati është një nga qytetet më të vjetra në Shqipëri dhe fitoi njohjen si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s në korrik 2008. Qyteti është vendi ku ndodhen tetë kisha mesjetare, dy prej xhamive më të vjetra në Shqipëri dhe një Muzeu Etnografik, të vendosur brenda një shtëpie tradicionale të shekullit të bukur të 18-të. Një vizitë në muze është një mundësi e shkëlqyer për të mësuar rreth arkitekturës së Beratit dhe për të gjetur më shumë rreth mënyrës së jetesës së njerëzve deri vetëm disa dekada më parë. Kështjella u fortifikua për herë të parë në shekullin e IV para Krishtit nga Parthini Ilir. Sot, brenda mureve të Kështjellës së Beratit ekzistojnë disa kisha, duke përfshirë Kishën e Shën Marisë së Fjetur, shtëpia-muze Onufri ku shfaqen mbi 100 ikona të bukura. Vizitorët në kështjellë gjithashtu mund të ecin nëpër muret perimetrale dhe të bëhen dëshmitarë të pamjeve të mrekullueshme mbi qytet. Në kodrën e kundërt, në bregun e majtë të lumit Osum mund të shihen mbetjet e mureve masive të njohura si Kalaja Gorica.

Kalaja e Rozafës

Është një ngjitje e fortë nga qyteti në kështjellë, por ia vlen të shohësh një nga vendet më të mira historike të Shqipërisë. (Pargovski Jove, Shutterstock)

Kalaja e Rozafës në Shkodër qëndron mbi bashkimin e tre lumenjve të saj, Drinit, Kirit dhe Bunës dhe kështu kontrollon gjithçka, përveç pjesës veriore të qytetit. Është një vend i shkëlqyer për një kështjellë dhe është përforcuar që nga periudha ilire, kur mbretëresha ardiane Teuta nisi sulmet e saj mbi romakët. Gjurmët e mureve ilire, të ndërtuara me gurë të mëdhenj pa llaç, ende mund të shihen në hyrje të kështjellës. Seksioni i tretë i kështjellës ishte kalaja e vërtetë, me shkallë nëntokësore dhe tunele që lidheshin me pjesë të ndryshme të kështjellës. Disa nga hyrjet në këto kalime të fshehta ende mund të shihen, edhe pse vetë tunelet nuk janë të hapura. Ndërtesa trekatëshe veneciane në fund të oborrit të tretë tani strehon muzeun. Kjo mbulon jo vetëm historinë e kështjellës, por edhe të zonës përreth. Nga muret e kështjellës, mund të shihni Xhaminë e Plumbit në zonën e përmbytjes poshtë, një ndërtesë e shekullit të 18-të në stilin klasik otoman.

Gjirokastra

Megjithëse bazuar në parimet standarde arkitekturore osmane, shtëpitë e bukura të shekullit të 19-të të Gjirokastrës janë unike.(Martin Brož, Wikimedia Commons)

Qyteti i Gjirokastrës u bë një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s në korrik të vitit 2005, duke e lejuar atë të ruante trashëgiminë e tij arkitekturore. Ajo është më e famshme për kështjellën e saj, e cila shtrihet mbi qytet. Kalaja nuk është më e banuar, ndryshe nga kështjellat e Krujës dhe Beratit, por ajo ishte përdorur si një garnizon dhe një burg deri vonë. Tani është shtëpia e Muzeut të Armatimeve dhe grumbullimit të armëve, si dhe Muzeut të Gjirokastrës, i cili ofron një panoramë të gjerë të qytetit nga parahistoria e tij deri në të kaluarën e afërt.

Një tërheqje e veçantë për vizitorët në Gjirokastër janë shtëpitë e bukura dhe unike të qytetit të shekullit të 19-të. Asnjë shtëpi tradicionale nuk është fare e ngjashme me një tjetër, megjithëse ato janë klasifikuar sipas karakteristikave të caktuara të projektimit siç janë numri i krahëve që kanë. Shtëpia e Kadaresë tani është rindërtuar dhe është hapur për publikun. Kati i parë dhe bodrumi janë rindërtuar me kujdes dhe ju mund të shihni sternën e shiut, qilarin dhe shkallët e jashtme të bukura.

Butrinti

Teatri në Butrint, i cili ende përdoret për festivale dramash sot, është ashtu siç ishte në shekullin e 2 p.e.s. (VVlasovs, Shutterstock)

Butrinti është një tjetër vend i trashëgimisë botërore të UNESKO-s për shkak të pasurisë arkeologjike dhe mbetjeve të dukshme që nga 2500 vitet e fundit. Ka një sërë vendesh interesante për të eksploruar dhe qyteti mirëpret vizitorët. Në varësi të vendeve që zgjidhni të vizitoni, ju mund të udhëtoni në këmbë në qytet, ose me anije përgjatë liqenit të Butrintit. Ju mund të kaloni lehtësisht një pasdite duke vizituar qendrën monumentale, e cila dikur ishte një vend i shenjtë për zotin e mjekësisë, ose duke eksploruar eshtrat e murit mbrojtës që u ndërtua rreth qytetit të poshtëm. Po kështu, teatri i Butrintit, ku luhen drama gjatë një festivali ndërkombëtar që zhvillohet çdo verë, ia vlen të vizitohet. Ka gjithashtu struktura të rëndësishme të krishtera siç është Bazilika e Madhe dhe Vendi i Pagëzimit apo baptisteria, megjithëse jo afër, por më e madhja në lindje të Romës.

Kulla

Këto kulla shqiptare janë të shënuara në të gjithë vendin.

Shtëpitë tradicionale familjare të Shqipërisë së Veriut ishin ndërtesa guri shumë të mbrojtura, zakonisht dy ose tre kate të larta, të quajtura kulla, kuptimi i të cilëve është ‘kulla’. Kulla është mjaft e madhe për një familje tradicionale për të jetuar; dhomat e qëndrimit janë zakonisht në katin e parë, të qasur me një shkallë të jashtme; ka një kat të tretë që përdoret për dhoma gjumi. Dritaret janë të vogla – janë të vështira për t’u goditur dhe janë të lehta për të goditur – dhe shpesh mbrohen me gurë, të quajtura “frëngji”, në vend të kapakëve prej druri.

Disa shembuj të shkëlqyeshëm mund të shihen përgjatë rrugës së Pukës, ku do të shikoni një nga atraksionet më emocionuese: shpellën Levrushku (Shpella e Levrushkut), mbi Liqenin e Komanit. Rruga ngrihet lart mbi lumin dhe ofron pamje të mrekullueshme të maleve dhe të kullës, si në grumbuj ose edhe vetëm. Dy kulla të braktisura mund të eksplorohen vetëm përtej fshatit Levrushku, në të dy anët e një lumi më të vogël (të cilin duhet të kaloni). Gjithashtu, fshati Shulbatra, 10-15 minuta me makinë nga Burreli, është një vend i lehtë për të shkuar për të parë kullën. Ajo është gjithashtu në një mjedis të bukur, mbi lumin Mat.

Apollonia

Arkeologu francez Leon Rey ishte i pari që gërmoi midis viteve 1924 dhe 1938. (Pudelek, Wikimedia Commons)

Qyteti i Apollonisë ishte vendbanimi i dytë grek në kontinentin Ilir, pas Epidamnosit (tani Durrësi) dhe u themelua, sipas traditës, në vitin 588 p.e.s. dhe u quajt në nder të zotit Apollo. Apollonia është një vend kompleks, me shumë shtresa dhe vlerësohet se vetëm rreth 10% e qytetit është gërmuar deri më sot. Panelet e mira informative, në gjuhën shqipe dhe angleze, tani janë instaluar rreth faqes, me imazhe të gjeneruara nga kompjuteri se si arkeologët besojnë se ndërtesat do të dukeshin në kohën kur ato ishin duke u përdorur.

Ndërtesa që menjëherë e tërheq syrin e vizitorit është Bouleuterion, ku u takua këshilli i qytetit. Ajo u ndërtua në fund të shekullit të 2-të pas Krishtit nga vëllai i një komandanti ushtarak, i cili kishte vdekur në frontin lindor të Romës. Pas bulevardit, i ndërtuar rreth të njëjtës kohë, është një teatër i vogël i njohur si Odeoni. Kjo nuk ishte teatri publik i qytetit, por një vend për ngjarje kulturore dhe muzikore për elitën, ku do të uleshin vetëm 300 persona. Teatri publik i qytetit është ndërtuar në shekullin e 3-të p.e.s., në një vend të mrekullueshëm në buzën perëndimore të qytetit. Ashtu si të gjitha qytetet greke, Apollonia kishte një zonë të rezervuar të quajtur temenos. Kjo iu dedikua një zoti, ose disa perëndive, dhe nuk ishte në përdorim të përditshëm. Në Apolloni, temenos ishte në kodrën në lindje të Bouleuterionit. /e.caushi/

https://www.bradtguides.com/articles/albania-cultural-and-historical-highlights/?destination=880

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.