Çfarë është glicemia dhe cilat janë vlerat saj?

ROMË, 3 dhjetor /ATSH / – Glukoza në gjak tregon vlerën e përqendrimit të glukozës në gjak, shkruan faqja melarossa.it.

Është një term që shpesh lidhet me diabetin. Për këtë është e nevojshme të kuptojmë se cilat janë vlerat e sakta të glukozës në gjak, kur është shumë e lartë apo shumë e ulët dhe si të parandalohen ndryshimet e mundshme nëpërmjet të ushqyerit dhe aktivitetit fizik.

Por është e rëndësishme që ajo të qëndrojë brenda vlerave të caktuara. Në fakt, nuk është vetëm sheqeri i tepërt në gjak (hiperglicemia) që shkakton probleme, madje mjaft serioze, por edhe disponueshmëria e ulët e tij (hipoglicemia).

Ruajtja e një niveli të saktë të sheqerit në gjak lejon, në veçanti, sistemin nervor qendror të kryejë funksionet e tij, pasi ai ka nevojë për një furnizim të vazhdueshëm me glukozë. Kjo ndodh falë një sistemi rregullues që ju lejon të mbani sa më të qëndrueshme sheqerin në gjak gjatë ditës, edhe në rastin e agjërimit.

Çfarë është sheqeri në gjak

Fjala glicemi (nga greqishtja e vjetër: glukýs, “e ëmbël” dhe haîma, “gjak”)

Me sheqer në gjak nënkuptojmë përqendrimin e glukozës në gjak. Është një substancë themelore për trupin tonë pasi është një lëndë ushqyese thelbësore për të gjitha qelizat, të cilat e marrin atë drejtpërdrejt nga gjaku.

Si matet sheqeri në gjak?

Është shumë e thjeshtë. Ajo matet duke marrë një mostër gjaku ose duke përdorur një instrument të quajtur glukometër. Brenda pak sekondash kontrollon një pikë gjaku të marrë nga maja e gishtit duke përdorur një pajisje kërcimi.

Kohët e fundit, pajisjet CGM (monitor i vazhdueshëm i glukozës) janë gjithnjë e më të popullarizuara, veçanërisht në mesin e pacientëve me diabet, të cilat ju lejojnë të monitoroni vazhdimisht glukozën në gjak përmes sensorëve të vegjël të aplikuar në pjesë të caktuara të trupit.

Këta sensorë komunikojnë me një pajisje që shkarkon të dhënat e ruajtura. Kështu, është e mundur të rindërtohet, pothuajse në kohë reale, tendenca e sasisë së glukozës në gjak.

Gjithashtu ju lejon të merrni një alarm në rast të vlerave të ulëta ose të larta të glukozës.

Cilat janë vlerat e glukozës në gjak?

Te subjektet e shëndetshëm, me një jetë të rregullt dhe një dietë korrekte, zakonisht gjatë ditës vlerat e sheqerit në gjak luhaten ndërmjet 60 dhe 130 mg/dl. Përkundrazi, kur agjëroni, vlerat e glukozës në gjak mund të ndryshojnë nga 70 në 100 mg / dl.

Midis 100 dhe 125 mg/dl flasim për dëmtim të sheqerit në gjak të agjërimit, apo hiperglicemisë, një situatë që nuk duhet nënvlerësuar dhe që kërkon vëmendje më të madhe ndaj stilit të jetesës.

 

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.