OKB: Platformat digjitale krijojnë sfida të reja të punës

GJENEVË, 24 shkurt /ATSH-AA/ – Kreu i Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO), Guy Ryder, ka deklaruar se platformat digjitale të punës po krijojnë mundësi të reja të punës duke mundësuar punë fleksibile për disa, por ato gjithashtu po ndryshojnë mënyrën e organizimit që i bën punëtorët të luftojnë me pagën dhe sigurimet shoqërore.

ILO, organ i Kombeve të Bashkuara (OKB), lëshoi raportin e tij kryesor të titulluar “Punësimi botëror dhe pikëpamja sociale 2021”, duke analizuar ndikimin e platformave digjitale të punës te kompanitë, punëtorët dhe te shoqëria në tërësi.

“Raporti thotë se platformat digjitale të punës po krijojnë mundësi të reja pune duke siguruar marrëveshje fleksibile të punës për disa punëtorë, veçanërisht për gratë, personat me aftësi të kufizuara dhe për të rinjtë”, theksoi Ryder.

Ai shtoi se ndryshimet globale po nxisin mundësi të reja biznesi, veçanërisht në vendet në zhvillim.

“Por këto platforma po ashtu po ndryshojnë vetë organizimin e punës, ato gjithnjë e më shumë po ri-përcaktojnë mënyrën se si vendosen marrëdhëniet ekonomike përmes teknologjisë midis punëtorëve dhe klientëve ose konsumatorëve”, shtoi Ryder.

Sipas organit të OKB-së, mundësitë e reja të krijuara nga platforma digjitale të punës mjegullojnë më tej dallimin e qartë të mëparshëm midis të punësuarve dhe të vetë-punësuarve.

“Algoritmat po ashtu përcaktojnë dhe ndryshojnë mënyrën se si punësohen dhe shpërblehen punëtorët, si dhe si paguhen ose shpërblehen bizneset”, tha Ryder.

Sipas tij, ato mund të rezultojnë në praktika diskriminuese.

“Praktika e kontraktimit po ashtu po krijon ndërprerje të mëdha. Në shumë raste, puna jepet nga burimet e biznesit në veriun global dhe pastaj kryhet nga punëtorët në jugun global”, tha ai.

Sipas raportit të ILO-s, pandemia COVID-19 ka përshpejtuar ndryshimet që tashmë ishin në proces, si në shoqëri ashtu edhe në punë.

“Punëtorët në platformat digjitale të punës shpesh përpiqen të gjejnë punë të mjaftueshme të paguar për të fituar të ardhura të mira, duke krijuar një rrezik të varfërisë në punë”, thotë raporti./ /ec/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.