COVID-19/ Ambasada gjermane njofton shtetasit e vet: Ndiqni gjithmonë porositë e autoriteteve

TIRANË, 18 mars /ATSH – I. Vata/- Ambasada gjermane në Shqipëri nxori sot informacion për udhëtarët dhe shtetasit gjermanë për gjendjen aktuale në Shqipëri dhe masat që ka marrë qeveri për parandalimin e COVID-19.

Ambasada gjermane sqaron qytetarët gjermanë se: “Me rastin aktual, kërkojmë që të gjithë shtetasit gjermanë të regjistrohen menjëherë në listën e parandalimit të krizës (Elefand) nëse ende nuk janë regjistruar: https://tirana.diplo.de/al-de/service/15-Elefand. Nëse doni të regjistroheni si shtetas gjerman me një qëndrim aktual në Shqipëri për herë të parë në listën e parandalimit të krizave, por website i Elefandit (link) nuk është i disponueshëm për arsye teknike, ju lutemi vazhdoni si më poshtë: Ju lutemi kontaktoni ambasadën gjermane, [email protected], në lëndën ‘ Elefand me datat e mëposhtme: emri, emri i parë, data e lindjes, adresa e emailit dhe açesibiliteti me telefon. Ne do të kthehemi tek ju.

“Për shkak të situatës aktuale që lidhet me sëmundjen infektive zbatohen rregulloret e emergjencës COVID-19 në Shqipëri. Ju lutemi ndiqni gjithmonë udhëzimet dhe porositë e autoriteteve lokale dhe informoni rregullisht veten nëpërmjet medieve lokale. Transporti publik në Shqipëri është mbyllur deri në njoftim të mëtejshëm, duke përfshirë lidhjet nga aeroporti ndërkombëtar Tiranë-Rinas me qytetet apo qytetet përkatëse. Për në aeroport. Shërbimi i tragetit Shqipëri-Itali mbahet vetëm për lëvizjen e mallrave, ndërpritet trafiku i pasagjerëve. Lidhjet e drejtpërdrejta të fluturimit në Itali tashmë janë ndërprerë, do të vijojnë parametrat e mëtejshëm (Mbretërinë e Bashkuar, Austri Për udhëtimin ajror të synuar, do të merrni informacione specifike rreth fluturimit në linjën ajrore që kryen fluturimin”, thuhet në njoftimin e Ambasadës gjermane.

Po ashtu Ambasada gjermane njofton qytetarët gjerman në lidhje me kofizimet e Shqipërisë me vendet fqinje.

“Kufijtë tokësorë me të gjitha vendet fqinje janë mbyllur për trafikun e pasagjerëve. Nuk është e mundur të largohemi në këtë mënyrë. Është miratuar rregullimi i një vetëkarantinimit 14 ditore për hyrjen nga kategoria tre dhe zonat e rrezikut të Greqisë dhe kontaktet e ngushta me këtë grup personash. Dëmtimet gjobiten me 5.000 euro”.

Po ashtu Ambasada gjermane njofton qëytetarët e saj për kufizimet e lëvisjes marrë sot nga kryeminsitri Rama.

“Duke filluar nga dita e enjte, 19.03.2020, do të ketë një ndalim të përgjithshëm mbarëkombëtar, përjashtimet janë dritaret kohore midis orës 6.00-10.00 dhe 16.00-18.00 pm çdo ditë. Megjithatë, nuk lejohet të lëvizin bashkë me persona të tjerë, por është gjithashtu i ndaluar qëndrimi në hapësirat publike (parqe, stola). Do të ndëshkohen me gjoba. Mund të priten kufizime të mëtejshme për lirinë e lëvizjes.Qeveria shqiptare ka vendosur gjithashtu një ndalim drejtimi për të gjithë vendin, përveç shpëtimit dhe rregulloreve dhe trafikut të dorëzimit. Përjashtime të tjera aplikohen midis orës 06:00-08:00 dhe 16:00-17:00 pm për njerëzit që shkojnë në punë. Megjithatë, këta persona duhet të mbajnë leje të lëshuar nga Policia e Shtetit ( https://www.asp.gov.al/covid-19-vetedeklaro-lëvizjen-me-automjet/ )”, thuhet në njoftim.

Gjithashtu Ambasada gjermane njofton edhe për pezullimin e shkollave dhe universiteteve, si dhe i sygjeruar telefonon numrin 127 në rast se shfaqin shenja të koronavirusit.

“Shkollat dhe universitetet janë të mbyllura në mbarë vendin deri në vitin 23.03.2020 ngjarje dhe takimet deri më 03.04.2020 janë anuluar respektivisht E ndaluar. Lokalet, restorantet, klubet e natës, klubet e fitnesit dhe vende të tjera të takimit janë mbyllur gjithashtu. Kontrollet dhe kërkesat nga siguria dhe rregulloret duhet të priten në mbarë vendin. Për shenja të simptomave të njohura Covid19, ju lutemi kontaktoni autoritetet shqiptare në numrin e telefonit 127 dhe mos kërkoni mjek pa konsultim paraprak me autoritetet shqiptare. një spital ndezur”, thuhet në njoftimin e Ambasadës gjermane në Shqipëri.

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.