Bilanci 2018, OSHEE: Humbjet nën 24%, rekord arkëtimesh

TIRANË, 15 janar /ATSH/ – Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE) prezantoi sot të dhënat kryesore të aktivitetit për vitin 2018. Sipas administratorit Adrian Çela, në tërësi kompania ka performuar pozitivisht, duke arritur objektivat, pavarësisht vështirësive të shumta. Ndërsa niveli i humbjeve zbriti nën 24%, nga 26,4% që ishte në vitin 2017.
“Nëse bëjmë një krahasim me gjendjen e mëparshme të 4 viteve, ku humbjet ishin 37,8%, rezultati i ditëve të sotme është fal punës së vazhdueshme, plot sakrifica, mirëmanxhimit dhe vendosmërisë për të futur në shinat e stabilitetit një kompani që ishte në kolaps,
pothuajse e falimentuar. Sot, OSHEE është në gjendje të investojë, të paguajë
taksat dhe të shlyejë borxhin, për shkak të reduktimit të humbjeve dhe rritjes së
arkëtimeve”, tha Çela në konferencën për mediet.
Niveli i arkëtimeve nga shitja e energjisë për 2018-n arriti në 65.7 miliardë lekë,
ose 2 miliardë më tepër se viti 2017, duke tejkaluar kështu dhe rezultatin e vitit
2015, kur nisi reforma dhe pati fluks të hyrash. Kujtojmë se në vitin 2014,
arkëtimet ishin rreth 49.1 miliardë lekë.
Rritja e arkëtimeve i ka mundësuar kompanisë të financojë ato projekte në drejtim
të përmirësimit të cilësisë së shërbimit.
“Gjithnjë është diskutuar, ndoshta me të drejtë, çështja e mbifaturimit, por so që
flasim kemi tregues në ulje të numrit të ankesave, gati në përgjysmim”, u shpreh
administratori i OSHEE-së.
Në vitin 2018, u regjistruan 39394 ankesa, nga 62507 të vitit 2017, pra me një
rënie prej 37%, çka provon ecurinë dhe rritjen e cilësisë në shërbim dhe faturim.
Zgjidhshmëria per vitin 2018 është 102,5%
Nga totali i ankesave prej 39394 të regjistruar në 2018, rezulton se 25481 ankesa i
takojnë faturave të këtij viti, duke zënë një peshë ndaj totalit jo më shumë se 0,2%.
OSHEE do të vijojë me planin e investimeve për të përmirësuar më tej cilësinë e
furnizimit me energji elektrike. Gjatë periudhës 2015-2018, janë investuar afro 33
miliardë lekë, ndërsa plani për 2019-n është në afro 8.5 miliardë lekë.
“Kemi analizuar disa tregues (bazuar mbi standarde të njohuara), sipas të cilëve
rezulton se numri i ndërprerjeve, numri i defekteve, kohëzgjatja e mungesës së
energjisë, etj, në tërësi kanë pëzuar përmirësim me 60%”, u shpreh administratori i
OSHEE, Çela. Sipas tij, zhvillimi pozitiv në sektorin e turizmit dhe ndikimi i tij
në ekonomi sezonin e kaluar, erdhi ndër të tjera edhe prej faktorit “investime në
rrjetin elektrik të zonave bregdetare”. /j.p/
e.xh/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.