Agjencitë e OKB-së në Shqipëri, një javë me aktivitete për objektivat e zhvillimit

TIRANË, 19 shtator /ATSH/ – Java e Objektivave të Zhvillimit përkon me Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së dhe është një përpjekje e përbashkët dhe aktivizim për t’u fokusuar në Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Kjo nismë ka tërhequr rreth vetes gjithnjë e më shumë partnerë nga e gjithë bota që kur nisi dy vjet më parë. Të gjitha aktivitetet lidhen me objektivat e zhvillimit.
Ashtu sikurse vitet e shkuara, agjencitë e OKB-së në Shqipëri do të organizojnë aktivitete në disa rrethe të vendit përgjatë kësaj jave.

Kalendari i aktiviteteve:

14 shtator – 6 tetor – MYRTIS ballë për ballë me të shkuarën, ekspozitë në COD.

Myrtis është një vajzë 11-vjeçare, e cila vdiq në mënyrë tragjike nga epidemia e tifos që pllakosi Athinën e lashtë dymijë e pesëqind vjet më parë! Për arkeologët dhe historianët, fytyra e kësaj vajze të vogël ka sjellë në jetë një aspekt shumë të rëndësishëm të historisë greke dhe u ka dhënë përgjigje shkaqeve të humbjeve të jetëve të shumë athinasve.

Myrtis është një vajzë e veçantë edhe për Kombet e Bashkuara. Tetë vite të shkuara ajo u kthye në një “Mike të Kombeve të Bashkuara” dhe tashmë “është ringjallur” për t’u bërë një zë i fuqishëm në parandalimin e sëmundjeve që prekin fëmijët. Objektivi i tretë i Zhvillimi të Qëndrueshëm: Shëndet i Mirë dhe Mirëqenie, promovon mënyra jetese të shëndetshme, masa parandaluese dhe kujdes shëndetësor modern dhe efikas për të gjithë. Aksesi në mjekësi dhe në shërbimet e kujdesit shëndetësor është një e drejtë themelore e njeriut. Çdo individ duhet të marrë trajtimin e nevojshëm për të gëzuar një jetë të shëndetshme dhe produktive.

26 shtator – Dita e Objektivave të Zhvillimit në Fier

09:00-10:00 – Aktivitet me të rinjtë: Pse kanë rëndësi Objektivat e Zhvillimit për të rinjtë?

Vendi: Qendra Rinore

10:00-10-45 – Seanca “The World’s Largest Lesson” – (Mësimi më i madh në botë) për të përcjellë mesazhet rreth Objektivave të Zhvillimit tek fëmijët

11:00-12:00 – Promovimi i të drejtave të pronësisë të grave. Njohja dhe gëzimi i të drejtave të pronësisë. Roli i institucioneve dhe qeverisjes vendore

12.00 – 13:00 – Qendra e Ndihmës Ligjore Falas (FLA) në Qarkun e Fierit. Shërbimet e ndihmës ligjore falas të aksesueshme për njerëzit vulnerabël.

13:00-14:30 – Përmbushja e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm në nivel vendor

Vendi: Bashkia Fier

27 shtator – Dhuna ndaj grave dhe vajzave në komunitetet e pafavorizuara

9:30 – Prezantim i raportit: Një vështrim mbi fenomenin e dhunës ndaj grave e vajzave nga komunitetet Rom/Egjyptian, LGBTI dhe atyre me aftësi të kufizuara.

Vendi: Europe House (Ish-Qendra e Informimit Europian)

28 shtator – Objektivat e Zhvillimit dhe roli i të rinjve

10:00 – Aktivitet ndërgjegjësues me të rinjtë me fokus Objektivin 5: Arritja e barazisë gjinore dhe fuqizimi i të gjitha grave dhe vajzave

Vendi: Shkolla e mesme “Shefqet Guzi”, Gramsh.

/e.xh//e.caushi/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.