7 këshilla të dobishme për të studiuar në Gjermani

TIRANË, 24 Gusht /ATSH/ – Universitetet gjermane janë të pëlqyer nga studentët që vijnë nga jashtë.

Ambasada e Gjermanisë në Tiranë ka publikuar një artikull me shtatë këshilla të dobishme për të studiuar në Gjermani.

1. Njohja e gjermanishtes nuk është një domosdoshmëri

Ka një numër të madh kursesh ndërkombëtare në universitetet gjermane. Si rezultat, ju nuk keni nevojë të njihni gjermanisht për të studiuar në Gjermani. Nga agrobiznesi apo mediat digjitale në shkencat shoqërore, do të gjeni detaje mbi 160 kurse Bachelor kryesisht në gjuhën Angleze dhe rreth 1100 programe Master Ndërkombëtare në bazën e të dhënave të DAAD të Programeve Ndërkombëtare në Gjermani.

Të gjitha programet e studimit dhe institucionet e arsimit të lartë në Gjermani në një shikim: study-in.de.

2. Testoni njohuritë tuaja online

Çfarë duhet të dini nëse doni të studioni fizikë, inxhinieri mekanike ose gjuhësi në Gjermani? Ju do të gjeni pyetje testuese për studentët ndërkombëtarë në faqen e internetit TestAS. Testi i aftësimit të arsimit të lartë shqyrton aftësitë që ju nevojiten në situata tipike në lëndë specifike. Kjo përfshin të menduarit logjik, si dhe kuptimin e tekstit dhe analizimin e ndërlidhjeve komplekse.

3. Ku të gjejmë mbështetje financiare
Shërbimi i Shkëmbimit Akademik Gjerman (DAAD) është organizata më e rëndësishme që jep bursa për studentët ndërkombëtarë. Zyrat e shumta të DAAD dhe qendrat e informacionit në mbarë botën ju mundësojnë të merrni këshilla rreth bursave dhe kërkesave për pranim ndërsa jeni akoma në vendin tuaj. Baza e të dhënave të bursave DAAD jep informacion në lidhje me llojet e ndryshme të mbështetjes që ofron dhe programet e tij të synuara.

Parimet dhe organizimi që nxisin talentin e ri gjithashtu mund të jenë me interes.

4. Ku mund të gjeni strehim me kosto të ulët
Asnjë lloj tjetër strehimi nuk është aq popullor: shumë studentë ndërkombëtarë në Gjermani jetojnë në konviktet e studentëve . Është pothuajse e pamundur të gjesh strehim me kosto më të ulët. Shpenzimet për një dhomë të vetme janë midis 160 dhe 300 euro. Në varësi të vendndodhjes së studimit, megjithatë, ato mund të jenë më të larta. Një studente e studentëve në study-in.de ofron informata, adresa dhe këshilla se si të aplikoni.

5. Kujdesuni për burokracinë me disa klikime
Nëse dëshironi të studioni në Gjermani dhe duhet të aplikoni për vizë, do t’ju duhet prova e burimeve financiare. Kjo mund të përfshijë dëshmi të të ardhurave të prindërve tuaj, garancinë e një bankieri ose një shumë të caktuar të garantuar të depozituar në një llogari të bllokuar. Në Gjermani kjo është 8,700 euro për një vit. Kjo garanton që kurset tuaja të studimit mund të financohen.

Një llogari e bllokuar mund të krijohet me Deutsche Bank ose shumë lehtë në internet në Fintiba. Shumë e rëndësishme: sigurohuni që aplikimi juaj të dorëzohet në kohë të duhur. Duhet të paktën një javë për të hapur një llogari të këtij lloji.

6. Kujdesuni për paketat speciale të shërbimit
Shumë gjëra janë të vështira për tu planifikuar nga vendi juaj. Prandaj Shërbimet Studentore në Gjermani ofrojnë paketa shërbimi për studentët ndërkombëtarë. Ato përfshijnë strehimin, ushqimin dhe rregullimin e sigurimit mjekësor. Shpenzimet shkojnë nga 158 dhe 358 euro. Këto paketa mund të rezervohen para se të filloni universitetin, por ka vetëm një numër të kufizuar në dispozicion.

7. Bashkohu në live online
Nëse nuk do të arrini të filloni të studioni në Gjermani këtë semestër, atëherë kurset masive të hapura online (MOOCs) mund të jenë një alternativë. Këto kurse interaktive janë të aksesueshme në mbarë botën dhe pa pagesë. Universitetet si TU Munich ose aleanca TU9 publikojnë kurse gjermane dhe angleze në lëndët inxhinierike. Kurset në dispozicion në platformën e rrjetit iversity.org mbulojnë një gamë të gjerë temash.

/gj.m/j.p/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.