USAID mbështet fermerët në prodhimin e perimeve në sera

TIRANË, 26 korrik /ATSH/- Mystehak Goga 68 vjeç ka krijuar tashmë një nga serat e para,  në fshatin Goriçan (në Shqipërinë e mesme) për prodhimin e perimeve.

Me ndihmën e Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAI), ai jo vetëm që shtoi prodhimin e perimeve në serat e tij por, modeli që krijoi ndihmoi që rajoni të bëhet prodhuesi më i madh në sera në vend.

USAID në një postim në Facebook, tregon shembullin e këtij fermeri, eksperiencën dhe realitetin e ri që krijoi ai në prodhimin e perimeve të freskëta në sera.

Në Shqipëri, kodrat e fshatit Goriçan janë gradualisht të mbushura me sera. Tani, prodhimi i perimeve gjatë gjithë vitit është i mundur falë fermerëve sipërmarrës që kanë investuar në objektet.

Mystehaku, thotë se, “Në fillim, kishim shumë vështirësi në biznes, sepse nuk kishim njohuritë e duhura dhe nuk kishim aftësitë e marketingut”.

Sidoqoftë, prodhimi i Mystehak u zgjerua kur mori një grant nga USAID për të hapur një rrugë, duke lejuar fermerët të lidhnin tokën e tyre, të përmirësonin efikasitetin dhe të ulnin kostot e transportit. Ai dhe fermerët e tjerë ishin në gjendje të zgjeronin serat e tyre nga 3 hektarë në 100 hektarë në vetëm disa vjet.

Me ndihmën e USAID-it, Mystehaku formoi shoqatën e parë bujqësore të Shqipërisë, Hortigor, dhe u bë presidenti i saj. Hortigor tani zotëron 80 hektarë sera në Goriçan. Fermerët e tjerë ndoqën udhëheqjen e tij, dhe tani rajoni i Kallmetit ka deri në 500 hektarë serra.

Ai gjithashtu mori ndihmë nga USAID për të krijuar një pikë grumbullimi nëpërmjet Hortigor për të konsoliduar produktet nga anëtarët e tij dhe për t’i shitur ato në tregun evropian.

“Pas përvojës sime të parë, familja ime, atëherë miqtë dhe të gjithë të tjerët filluan të investojnë në prodhimin e serrave”, tha ai. “Ne nuk trashëgonim asnjë njohuri mbi serat në këtë zonë, si rezultat i kësaj komuniteti evoluar bazuar në mbështetjen e USAID-it”.
Mystehak beson se Gorican është i ndryshëm nga fshatrat e tjera për tre arsye.

Së pari, siç thotë ai, prodhimi përfiton nga një lumë i pa ndotur si burim uji. E vendosur në mes të një vargu malor, Gorican ka një mikroklimë të posaçme që parandalon temperaturën nga rënia e tepërt.

Po aq e rëndësishme, thotë ai, “është fakti që fermerët dhe vendasit janë shumë të pasionuar për punën bujqësore dhe përpiqen ta futin atë në fëmijët e tyre”.
Ndihma e USAID-it po ndërton vetëbesim në Shqipëri duke mbështetur fermerët si Mystehak për të rritur bizneset e tyre.

“Qëllimi për veten dhe njerëzit e tjerë të biznesit është të investojë dhe të lërë trashëgimin tonë për gjeneratën e ardhshme dhe fëmijët e tyre,” tha Mystehak. “Unë shpresoj se fëmijët dhe nipërit e mbesat do të vazhdojnë në këtë udhëtim”.

“Ndërsa ndihma e USAID-it ka rritur standardin e jetesës së fermerëve dhe i ka lejuar fëmijët tanë të shkojnë në shkollë,” tha ai. “Gjithçka ndodhi për shkak të trajnimit të USAID-it”.

Goriçani ka një pozitë gjeografike mjaft të përshtatshme për zhvillimin e çdo lloj veprimtarie bujqësore e blegtorale, të fruto-kulturës etj. Ky fshat ka një përshtatshmëri për këto degë të ekonomisë falë tokave pjellore edhe falë pozitës së tij mjaft interesante. Goriçani përbëhet nga një pjesë prej rreth 65% kodra, pjesa tjeter është fushë, këtu fillon edhe fusha e Myzeqesë,  më e madhja në Shqipëri.

Ky fshat gjendet në trekëndëshin, mund ta quajmë, që formojnë tre qytetet e mëdha të Beratit, Fierit dhe Lushnjes.

Në këtë fshat gjendet një rezervuar i madh që i shërben komunitetit në rrethinat afër tij për prodhimet në bujqësi.

Ky rezervuar ka një sipërfaqe prej rreth 500 hektarë dhe furnizon disa rezervuarë të vegjël të fshatrave të kumunës Kutalli. Në fshatin e Goriçanit kalon edhe një nga lumenjtë më të mëdhenj dhe më të rëndësishëm të Shqipërisë, lumi Seman.

Që nga 1991, USAID ka mbështetur bujqësinë në Shqipëri, duke ndihmuar fermerët të rritin rendimentin dhe cilësinë, zgjerimin e shitjeve dhe lehtësimin e tregtisë. e.xh/ j.p/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.