‘TheraBracelet’, ndihmon shërimin e pacientëve me goditje në tru

TIRANE,15 Shkurt /ATSH/ – Një byzylyk vibrues po përdoret për të ndihmuar shërimin e pacientëve me goditje në tru.Për tetë orë në ditë, ai sjell vibracione që nuk mund të ndjehen, por që truri mund ti zbulojë e kjo stimulon nervat, duke rritur ndjesinë e prekjes dhe nga ana tjetër mund të ndihmojë në rivendosjen e lëvizjes.

Edhe në njerëz të shëndetshëm, pajisja mund të ndihmojë në përmirësimin e ndjesisë, e cila përkeqësohet me moshën dhe mund të na bëjë të ngathët.Nëntë nga dhjetë pacientë kanë një formë paralize menjëherë pas një goditjeje, të shkaktuar nga dëmtimi i pjesës së trurit që dërgon sinjale elektrike nëpërmjet sistemit nervor për të lëvizur muskujt.

Paraliza zakonisht ndodh në anën e trupit përballë anës së trurit të dëmtuar nga një goditje. Paraliza e dorës ose dobësia është një nga efektet më të zakonshme dhe kufizon rëndë lëvizjen dhe pavarësinë.Ndërsa fizioterapia dhe ushtrimet e dorës mund të ndihmojnë, studiuesit thonë se pajisja e re, ‘TheraBracelet’, mund të ndihmojë në përshpejtimin e shërimit.

Ajo riaktivizon nervat që kontrollojnë muskujt e dobët ose të paralizuar, duke amplifikuar sinjale nga nervat përmes vibracioneve të padukshme në lëkurë – një parim i njohur si rezonancë stokastike. Një studim i dhjetë pacientëve të udhëhequr nga Universiteti i Wisconsin-Milwaukee, i cili zhvilloi pajisjen, tregoi se aplikimi i vibracioneve në dorë rriti menjëherë ndjesinë e prekjes.
Hulumtimi i tyre, i botuar në Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation, tregoi se kur përdoret për njerëz të shëndetshëm, byzylyk rrit ndjeshmërinë në çast.

“Te individët e moshës së madhe , kërkohet më shumë presion për të ndier prekje”, thonë studiuesit. “Shumë njerëz gabojnë ndjesi të reduktuar dhe humbjen e aftësive motorike si ngathtësi, por në realitet, pragjet e tyre të ndjeshmërisë për prekje janë rritur.’TheraBracelet përforcon aftësinë e trupit për të ndier prekje, ashtu si një aparat dëgjimi përforcon zërin dhe syzet që përmirësojnë vizionin’.

Duke komentuar mbi teknologjinë, Dr Yaqoob Bhat, një konsulent dhe drejtor klinik i mjekësisë në Bordin e Shëndetit të Universitetit Aneurin Bevan në Uells, tha: ‘Humbja sensore është mjaft e zakonshme pas goditjes. Studimi i rrathës është inkurajues. Ai shtoi se: “një studim më i madh për studimin multicentror është i nevojshëm për këtë ndërhyrje specifike si pjesë e rehabilitimit të qëllimit të drejtuar nga pacientët me goditje në tru”.

Ndërkohë, duke luajtur tenis, futboll, boks dhe një lojë kompjuterike mund të përmirësojë krahun dhe lëvizjen e dorës pas një goditje.
Pacientët që luajtën lojëra Nintendo Wii për 50 minuta në ditë, dy herë në javë për tetë javë, kishin një rezultat të përmirësuar ‘funksional’, nga 65 para terapisë në 91 pas, sipas një studimi në Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-5382955/The-bracelet-boost-weak-hands-stroke.html

/a.alla/ /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.